2019. május 19., vasárnap

29. Egység Krisztusban, a karitászmunkában


„A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt” Ap Csel 4,32a


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Nagy örömömre szolgál és lelkesít, hogy egyre több plébániai karitászcsoporthoz, és régiós értekezletre kapok meghívást, ahol személyesen is van módom találkozni karitászvezetőkkel, tagokkal és több esetben a plébános atyákkal, felelős lelkipásztorokkal.

A szemtől szembe való találkozás lehetővé teszi a szívek találkozását is, különösen akkor, amikor Jézus nevében, az Egyház nevében gyűlünk össze, ahol nem csak ketten, hárman (vö. Mt 18,20), hanem tizen, huszan, harmincan is összeülünk, hogy megtárgyaljuk a szeretetszolgálatunk helyzetét. Külön emeli a találkozás lelki élményét, ha a felelős lelkipásztor atya jelenlétével és áldásával is megtiszteli a közösséget. Mutatja az Egyház egységét, az egy szív, egy lélek közösségét. Nem a praktikusság a lényeg a karitászmunkában (hiszen a jótetteket nem csak az Egyház nevében lehet tenni), hanem elsősorban az egység Krisztusban, egymással. Ennek az erejéből fakadó tettek hitelesítik az Egyház szolgálatát.
A Szentlélek egyesítő ereje, amely az Egyházat is összetartja (és nem utolsó sorban a világmindenséget…), a Szeretet ereje, Isten ereje, ami egységbe formál minket. Amelyik plébánián ez megvan, ott jól működik és szárnyal a karitász tevékenység, mert közvetlenül élvezi a Jó Isten áldását, mely a felelős lelkipásztoron keresztül érkezik folyamatosan. Törekedjünk tehát az egységre, tegyünk meg mindent személyesen is ennek érdekében!
Az egység ugyanakkor nem jelenti a probléma- és konfliktus-mentességet, de jelenti a megoldás lehetőségét, méghozzá az Úrban. A házasság és a család is így működik – és az Egyház is, mely Isten családja. Minden, ami egyesít, az Krisztustól való, minden, ami szétzilál, bontja a kapcsolatot, mérgezi a szeretetegységet, az a gonosz lélek műve, kísértése, melynek sokszor áldozatai vagyunk. Hozzuk meg egyesével a legnagyobb áldozatot az egység építéséért, növeléséért és megtapasztaljuk a Lélek gyümölcseit, ami „a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség. Gal 5,22
VÁROM A SZEMÉLYES TÁLÁKOZÁST A KARITÁSZ CSALÁDI ÜNNEPÜNKÖN MÁJUS 25-ÉN. Lehet még jelentkezni, jöjjünk minél többen és hozzuk az ifjakat, gyerekeket, unokákat is! Már több mint 300 regisztrált jelentkező van, ebből közel 50 gyermek és ifjú.

Csorba Gábor
állandó diakónus, karitászigazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...