2019. március 6., szerda

19. Nagyböjt kezdetén


„Ember emlékezz, hogy por vagy és porrá leszel!”
 Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Vajon jó hír-e számunkra a hamuval való meghintéskor elhangzó figyelmeztetés? „Ember emlékezz, hogy por vagy és porrá leszel!” – Ezzel a ténnyel való szembesülés lehet ijesztő, ha csak a test szerint gondolkodunk, de ha a lélek szerint, akkor örömhír. Az Egyház hamvazószerdán még ezt a másik intelmet is szokta mondani a meghintéskor Keresztelő Szent János szavait ismételve: „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban!” Mk1,14.
 
Ezen utóbbi meg is jelöli az irányt a cél felé, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy ne a test szerint, hanem a lélek szerint éljünk. A test múlandó, földi, a lélek viszont örök, mennyei. A megtérés a kulcs, a megoldáshoz eljutni, az Úr Krisztushoz. Ő maga a megoldás, Ő a cél, Ő az élet, méghozzá az örök és boldog élet. És mindenki, aki Őbenne él, Őhozzá tartozik, részese lesz ennek az éltes életnek.
Az Egyház éppen erre figyelmeztet a mai liturgiában, hogy a megtérés mindnyájunknak szükséges. Megtérés nélkül tényleg csak por és hamu vagyunk, megtérés nélkül az életünk értelmetlen, céltalan. Márpedig, ha nincs végső célunk, akkor a mai napunknak sincs célja és értelme. Bizony sokan léteznek így körülöttünk, ami sok esetben alig nevezhető életnek. Hozzájuk is küldetésünk van.
Arra is tanít az Egyház, hogy megtérni nem csak egyszer kell, hanem a megtérés egy folyamat, egészen a halálunkig tart. Hol előre megyünk, hol visszacsúszunk, mert gyengék, megosztottak vagyunk. Ez a megosztottság azonban még javunkra is válik, mert mindig új életet kezdhetünk Krisztusban. A keresztény ember nem bűntelen, viszont a legjellemzőbb vonása éppen az, hogy fel tud állni, ha elesik, meg tud újulni, tud újra kezdeni, tud bocsánatot kérni és éppen ezért meg is tud bocsátani. Éppen ezzel kapcsolódik a leginkább az Atyához: „bocsásd meg bűneinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”.
Újra itt a szentidő a megújulásra Krisztusban, a megtérésre, visszatérésre (mint a tékozló fiú). Segítenek minket ebben is az Egyház kincsei, a szentségek. Végezzük el a szentgyónásunkat, hagyjunk több időt az imádságra! Ezek a lelki üzemanyagaink, amikkel a szeretetszolgálatunk motorja üzemel.
A karitászosok két jellemzője, az ima és a tevékeny szeretet. Most legyünk még buzgóbbak mindkettőben! Az ima által egészen szoros, titokzatos kapcsolatba kerülünk az Úrral és az Ő Szentlelke megerősít abban, hogy jól tudjunk szeretni. Jól szeretni pedig nem jelent mást, mint az embertársaink legfőbb javát, az üdvösségüket szolgálni, előmozdítani. A tevékeny szeretet útján segítjük testvéreinket, felebarátainkat a megtérésre, hogy ők is lássák és magukénak tudják a végső emberi célt, ezáltal legyen értelme minden napjuknak.
Nagy küzdelem számunkra, hogy az rászoruló embertársaink önbecsülését, az öngondoskodásra való motivációjukat elősegítsük. Sokszor ez szélmalomharcnak tűnik, de nem az. Minden tettünknek megvan a következménye, így a jótetteinknek is. A mi napunknak is azáltal lesz értelme, hogy másoknak segítünk és imádkozunk értük. Hálás vagyok a Jó Istennek, hogy veletek együtt, szeretetegységben szolgálhatom az Urat. Ezt a lelki örömöt kívánom Mindnyájatoknak erre a nagyböjti időre is!
LEHET MÉG JELENTKEZNI A LELKIGYAKORLATRA A HELYI KARITÁSZCSOPORT VEZETŐJÉNÉL.

Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...