2019. március 26., kedd

20. Nemzeti ünnepünkön


„Mennyi küzdés! Mennyi munka! / Éber álom, hosszú éj, / Szirt s hullám között hánykódás, / Kis reményhez nagy veszély!” (Arany János: Rablelkek)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
A nemzeti összetartozás és a szeretetegység, a hazaszeretet és az Isten szeretet, mind-mind egymásba kapcsolódó, egymástól el nem választható fogalmak, hiszen Isten adott nekünk hazát, ahol otthon vagyunk, ahol élnünk, halnunk kell, ami az Ígéret földje nekünk úgy, mint Ábrahám fiainak a Kánaán.

 
Számunkra tehát alapvetően Magyarország az Ígéret földje, ahová küldetésünk, hivatásunk szólít, ahol kimutathatjuk Isten iránti szeretetünket, ahol az Ő országát építhetjük, ami így az égi hazánk, a Mennyország tükörképe lehet.
Karitászmunkánkkal, állapotbeli kötelességeink teljesítésével, az irgalmasság cselekedeteivel Isten országát építjük és egyben a haza egységét, épülését, növekedését, fejlődését is szolgáljuk. Ahhoz, hogy valóban kamatoztathassuk Istentől kapott talentumainkat, képességeinket, bátorságra van szükségünk.
A krisztusi sziklaalapra épült hitünk, az örök életbe vetett biztos reményünk az és szeretetközösségünk az, ami megtart minket abban, hogy bátran szolgáljuk Istent, szolgáljuk hazánkat a rászorulókban is. Ahogy a bátorságunk szabadságot ad a jó megtételére, úgy a félelmeink rabságba taszíthatnak, mert ha a félelmeink szerint döntünk, akkor elmulasztjuk megtenni a jót, akkor nem kamatoztatjuk azokat a képességeinket, amit a Jó Istentől kaptunk.
Arany János: Rab lelkek című versét 1848-ban írta, csodálatos iróniával fejezi ki a bátorságveszített ember passzivitását: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Verstar-verstar-otven-kolto-osszes-verse-2/arany-janos-B084/1847-1852-B089/a-rablelkek-B1C4/ A Vagentes Trió megénekelte a verset: https://www.youtube.com/watch?v=9A4zs8e8418
Ajánlom ezen az ünnepi hétvégén elolvasásra, meghallgatásra. Nyerjünk ebből bátorságot arra, hogy szabadon, a Lélek erejével mutassuk ki hálánkat A Jó Istennek, aki ilyen csodálatos földi hazát adott nekünk, sőt Mária országává emelte! Ahogy az Egyházon sem, így hazánkon sem vesz erőt a pokol kapuja. Mennél jobban szeretjük Istent, annál nagyobb szeretettel és akarással szolgáljuk embertársaink üdvösségét a karitásztevékenységünkön belül és azon kívül!
Az a célunk, hogy mindenki eljusson az örök hazába az Igazság megismerése által. Ezen cél elérése érdekében szabadon, bátran vállaljunk minden nehézséget. „Ne fáradjunk bele a jótettekbe, mert ha bele nem fáradunk, annak idején aratni is fogunk” Gal 6,9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...