2018. december 2., vasárnap

6. A háromféle lelkületű szolgálat

„Krisztus Király üdvözíts minket!”
6. A háromféle lelkületű szolgálat
Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Karitászküldetésünk az emberek üdvösségének szolgálatára irányul, elsősorban tehát lelki javakat szeretnénk közvetíteni, átadni. Örök kincsek ezek, melyeket „a moly nem rágja meg, a rozsda nem marja” (vö. Mt 6,20). Ehhez a természetfeletti küldetéshez természetes eszközöket is latba vetünk úgy, mint pl. a tárgyi adományok vagy a találékony segítő tevékenység.

Bizonyára sokan tapasztaltuk azt is, hogy szegényeink, gondozottjaink, akik nem tartoznak szorosan az egyházhoz, nem vallásosak, a hozzánk való kötődéssel mégiscsak kapcsolatba kerülnek Krisztussal, éppen rajtunk keresztül. Úgy gondolják, hogyha minket ismernek, ha velünk jóban vannak, akkor ezzel biztosítják Istennel való jó kapcsolatukat is, vagy legalábbis közelebb kerülnek Hozzá. Ez igen nagy felelősség számunkra, ezért fontos kiemelni, hogy nem az a lényeg, hogy minket ismerjenek, hanem az, hogy az Urat, a Világmindenség Királyát ismerjék meg, szeressék meg Őt, hogy azután Ő is megismerje őket az utolsó órában. Alázattal végezzük tehát munkánkat és bízzunk abban, hogy Istennek minden lehetséges, Ő a szívek vizsgálója, Ő tudja, hogy kiben mi lakozik, Szentlelke pedig a szívek vezére. Éppen ezért ne is ítélkezzünk, hanem csak bízzunk és szeressünk! „Mert sokan lesznek az elsőkből utolsók és az utolsókból elsők.” Lk 13,29.
Minket, karitászosokat is érnek bőven kísértések munkánk, életünk során, akik Krisztus Királynak szolgálunk. Szent Brigitta Európa társvédőszentjének (XIV. szd.) magánkinyilatkoztatásban az Úr háromféle lelkületű szolgálótípust mutatott be. Mindegyik hiszi, hogy Krisztus az Isten, a mindenható, de az egyik szándéka, hogy a szolgálattal földi dolgokat, kincseket nyerjen: gazdagságot, hatalmat, hírnevet. Az Úr, a kívánságuknak megfelelően részesíti is őket ebben, de a mennyei dicsőség rovására és az ilyen ember el is veszíti az égi jutalmat.
A másik szolgálótípus azt gondolja, hogy Krisztus Király a szigorú bíró. Az ilyen emberek a büntetéstől való félelemmel szolgálnak, nem a mennyei dicsőség és nem az Úr iránti szeretet hajtja őket. Őket a helytelen Úrfélelem motiválja és nem az önzetlen, bizalommal teli szeretet, ők azok, akiknek a bűnbánatuk nem tud tökéletes lenne, mert nem szabadok, a büntetéstől félnek, ezért csak félszívvel szolgálnak.
A harmadik típusú szolgáló tudja, hogy az Úr Igaz Isten, igazságos és irgalmas. Nem a büntetés elkerülése végett, hanem az Isten iránti önzetlen szeretetből fakadóan szolgálnak, ez motiválja őket. Ők azok, akiknek akarata megegyezik az Úr akaratával, ezért tehát meghallgatásra találnak.
Tegyük fel az egyházi év végén, Krisztus Király főünnepének hetében a kérdést magunknak: melyik szolgálók vagyunk mi? Melyikhez hasonlítunk leginkább? Melyik típusból mennyi van bennünk? Félünk-e vagy bátrak, szabadok vagyunk legbelül?
Az Úr irgalmas szeretettel és igazsággal fordul felénk, mert Ő maga az Igazság és az Irgalom. Akik nem szeretik Őt, azokkal igazságos, akik szeretik Őt, azokkal irgalmas. Ezért a legnagyobb tulajdonsága Istennek az Ő irgalmassága, ahogy Szent Fausztina nővér tanította.
Szeressük tehát tiszta szívvel az Urat, a Világmindenség királyát, bátran haladjunk előre Vele! Így vágjuk bele az ádventi, karácsonyi karitászmunkánkba otthon, a családunkban, az egyházközségünkben, a szegényeink, rászorulóink körében! Önzetlen és szabad lelkülettel, alázatosan, szelíden, de bátran és határozattan végezve a munkánkat, tanúságtevői leszünk az Igaz Szeretetnek, Aki legyőzte a világot és üdvözíti a benne bízókat.

(Tájékoztatásul: December 2-án, vasárnap délelőtt 8.25-kor kezdődik a Katolikus Krónika a Duna Tv-ben, december 7-én, pénteken 9.10-től ismétli a Duna World. Az adáson belül a második részben lesz egy bemutató riport rólam, mint karitászosról. Kérem, hogy senki se vegye ezt az információt tolakodásnak, úgy gondolom, hogy mindenkire tartozik, aki meg szeretne ismerni. Köszönöm.)


Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...