2018. november 23., péntek

5. Lelkinap után lélekben megerősödve


„Lennél szíves segíteni a megváltásban?” Kerényi Lajos Sch.P.

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

„Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük” Mt 18,20 – mondja az Úr, hát még, ha több mint kétszázötvenen, akik együtt töltöttük szent helyen, a Szentlékek erőterében, lelki épülésünket szolgáló előadásokkal, énekekkel, imákkal, szentségimádással, Szeretetláng imaórával és az ünnep betetőzéseként a szentmisével a november 17-i szombatot.

Ez egy tökéletes nap volt. Nem csak azért, mert a szervezés jól sikerült, hanem főleg azért, mert Isten jelen volt, maga a Szeretet volt jelen. Kerényi Lajos atya előadásáról írok csak néhány gondolatot, aki kiemelte, hogy a szeretet természetes tulajdonsága a kiáradás, az hogy oda akarja adni önmagát a másik személynek, tehát ez a karitász lényege is, szeretetet adni, kiárasztani a világba. Ahogy egyik önkéntesünk megfogalmazta, Lajos atya önvizsgálatra hívta a jelenlévőket, feltette a kérdést, hogy "Te szerethető vagy? Hittel végzed a szolgálatod? Figyelsz Istenre és azokra, akiknek szolgálsz? Imaéleted rendben van?" A mottóban szereplő felhívó kérdést az Úr egykor neki tette fel.
Ezúton is megköszönöm a szervezésben és a lebonyolításban közreműködő karitász munkatársaimnak azt a szeretetteljes hozzáállást, készséget, türelmet, megértést, amit tanúsítottak és a szakszerű munkát. Az Úr békéje volt velük és velünk.
Lehetne ugyan mondani, hogy ne köszöngessünk egymásnak, mint ahogy egyszer nekem is mondták, amikor megköszöntem valakinek, aki a karitászmunkában segített nekem. Úgy reagált rá, hogy „ne köszönjem meg, mert nem nekem csinálta”. Őszintén szólva, akkor rosszul esett, de nem válaszoltam semmit. Aztán végig gondoltam és arra jutottam, hogy amikor egy karitászos egy másik karitászosnak segít, akkor ezzel a rászorulóknak és őbennük magának az Úrnak, Jézusnak segít, tehát ezen logika alapján valóban nem nekem kellene megköszönni.
Ugyanakkor jó érzés megköszönni azt a segítséget is, amit mi is kapunk a segítő munkánkhoz, de ennél többről is szó van. Arról, hogy minden ember, aki bármilyen jót tesz, ténylegesen az Úrnak segít, mert Ő mindenki Ura, Királya, Akinek gondja van minden emberre. Viszont a mi köszönöm-ünk is az Úr nevében történik, tehát a mi ajkunkon az Úr köszönöm-je nyilvánul meg. Így Lajos atya a fenti mottóban jelzett felhívása is az Isten és ember közti együttműködésére utal a megváltás művében. Hiszen mi az Úrban élünk, benne mozgunk és vagyunk, Ő pedig azonosul mindenkivel, aki vele közösségben van, aki az Ő nevében cselekszik.
Jó köszönetet mondani, megköszönni valakinek valamit azért is, mert a köszönet szeretet-megnyilvánulás, a szeretet pedig közösséget épít egymással és Istennel. Erősíti, növeli a szeretetet a világban, ezáltal visszaszorítja a sötétséget. A köszönet közösségi ügy. Ahogy minden bűn rontja a társadalom az emberiség lelki állapotát és növeli a sötétséget, ugyanígy minden szeretet-kifejezés az emberi közösség egész javát szolgálja. A köszönet fegyver gonosz elleni küzdelemben.
Méltó és igazságos tehát, illő és üdvös a köszönet minden áldozathozatalért, ami elsősorban Krisztus áldozathozatalának szól lelkünk megváltásáért. Tehát bátran köszönjünk meg minden segítséget, mert minden köszönet az Úrnak szóló és az Úrtól való köszönet is!

állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...