2018. december 11., kedd

7. Az igazi tökéletesség



                „A törvény teljesítése a szeretet.” Róm 13,10b

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Sokszor ámulok azon, hogy a karitász munkatársak milyen profik a „szakmájukban”, milyen gyorsak, praktikusak, leleményesek. Ilyenkor, a karácsonyi „főszezonban” ez különösen jól jön, mert a nagy hatékonyság több és pontosabban célba találó segítséget is jelent.

Mindezeknek azonban kísértés oldala is van, mint minden jónak, mert ugyebár „az ördög nem alszik” és alig várja, hogy éket verhessen az önzetlen szolgálattevők közé. Ilyen lehet például az is, hogy a nagy szervezettségben valaki lemarad, valaki máshogy szeretne pakolni, máshová teszi a lisztet, a cukrot, a csomagösszeállító lánc megakad, vagy valaki darabszámra leltároz, más pedig csak egységcsomagokban gondolkodik stb. Ismerjük ezeket a helyzeteket, mint ahogy a ruhaosztási szokások is különböznek és változnak. Van, ahol lehet turkálni a rászorulóknak, van ahol nem lehet bemenni a pult mögé. Ahány ember, annyi féle megoldás és a lelkes hevületben bizony könnyen beteszi a lábát a „kisördög” a szurkáló megjegyzésektől egészen a megszólásig. Nem részletezem, ez bizony karitászos köreikben megtalálható.
Sőt mennél nagyobb a szeretet, annál nagyobb a kísértés – és ez bizony így is lesz az utolsó pillanatunkig itt a földön. Ezzel számolnunk kell, ez el nem kerülhető, de fogjuk fel úgy, hogy egy újabb lehetőség ezen akadályok leküzdésével is a győzelemhez vezető úton. Szent Ágoston írja, hogy ha nem lenne akadály, akkor nem lenne győzelem sem, ha nem lenne megpróbáltatás, akkor nem lenne fejlődés sem.
Hiába tehát nagy a hatékonyság, ha kiesik mögüle a szeretet. Merthogy a szeretet áll minden felett, anélkül semminek sincsen értelme. A szeretet pedig Isten másik neve, mint ahogy a karitász is, hiszen ez a szó is szeretetet jelent. A karitászosok pedig Isten küldöttei, éppen ezt fogalmazta meg tegnap este az „Egymillió csillag a szegényekért” kampány budapesti, Szent István bazilikai szentmiséjében Dr. Farkas Attila atya.
Ehhez a névhez, Isten nevéhez, az Úrhoz méltóan kell eljárnunk minden esetben, különösen, ha a karitászt képviseljük. Segítség ehhez, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem a perfekció a tökéletesség, hanem a szeretet. Lehet növelni a hatékonyságot, lehetünk profibbak, egységnyi idő alatt kiszolgálhatunk több rászorulót, de ha közben megbomlik az egység a karitászcsoportban, ha a feszültség, az idegesség jelei mutatkoznak, akkor inkább fékezzünk be. Ha nem tesszük, akkor oda a béke, a rend, a tanúságtétel. Nem az lesz a legjobb megoldás tehát, ami a leghatékonyabb, hiába van valakinek igaza, ha közben a veszekedés jelei mutatkoznak meg.
A legjobb megoldás a béke, a szeretetegység fenntartása. Ezt bizony ki kell alakítani és utána őrizni kell, és ez munka, áldozat, magától ez nem megy. Inkább legyünk egy kissé lassúbbak, talán körülményesebbek, de legyen meg köztünk a konszenzus, amihez mindenki tud igazodni. Akkor nem csak, hogy kialakul és megmarad a szeretetegység, hanem olyan kisugárzó ereje lesz, amely a lelkekben is hat. Az emberek megérzik, ha jó valahol lenni, ha béke, rend és nyugalom van. Akkor a rászorulók is megnyugszanak, megszelídülnek, és akkor valóban tettünk értük valami olyat, ami tényleg lelki épülésükre, üdvösségükre szolgál. Ez az igazi karitász, ezért vagyunk, ez különböztet meg minket egy szociális ellátó intézménytől (nem becsülöm le természetesen ezt, de a lelki többlet, végtelen többlet). Óvjuk, őrizzük, ápoljuk a szeretetegységet, mert az a törvény teljessége. Inkább kevesebbet tegyünk, de azt jól!

Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Egymillió csillag a szegényekért. Szent István Bazilika 2018.12.05. 20.00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...