2018. november 23., péntek

3. Halottainkkal is közösségben



„A testvéri szeretet itt a földön minden. Istent csak abban a mértékben szerethetjük, amilyen mértékben a felebaráti szeretetet gyakoroljuk.” Lisieux-i Szent Teréz

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
A szentek közössége nem csak az jelenti, hogy a célba érkezettek, a megdicsőült egyház tagjai segítenek nekünk, a küzdő egyház tagjainak, hanem azt is, hogy mi is tudunk a szenvedő egyház tagjainak enyhülést és szabadulást nyerni az egyház ajándékai, kincsei, a teljes és a részleges búcsú révén. Így teljes a szeretetközösség aktivitása a földi élet határain túl is.

 
A tevékeny szeretet gyümölcsei áthatnak a különböző emberi létmódok határain, hiszen Istennek semmi sem lehetetlen. Ő biztosítja számunkra a közvetlen és a közvetett kegyelmeket Egyházán és így az Egyház intézményein keresztül is. Így válunk mi karitászosok is Isten kegyelmi eszközeivé, kincshordozóivá, ami nagy lehetőség és egyúttal nagy felelősség is a számunkra. Ki ne szeretne segíteni elhunyt szerettein, szülein, nagyszülein, házastársán, esetleg gyermekein és papjainkon, lelkipásztorainkon, akik előttünk távoztak el a földön élők sorából és akiket mi is követni fogunk. Egy a célunk, a mennyország, az élet és egy az utunk, Krisztus, az igazság útja.
Mindenszentek nyolcadában kiemelt aktualitása van, hogy búcsút nyerjünk, akár jótetteinkkel is halottaink számára, akik még a tisztítóhelyen vannak. Az Egyház kincstárából nyerhetjük el ezeket a kegyelmeket, ha a bűnbánat szentsége által már alkalmassá váltunk a búcsúk elnyerésére. A kifogyhatatlan kegyelmi kincstárat Krisztus Urunk végtelen megváltói érdemei, valamint a Boldogságos Szűz Mária és az összes szentek érdemei töltötték fel, töltik fel folyamatosan és maga az Úr Jézus bízta Egyházára kincseit. A búcsút, azaz az ideig tartó büntetés elengedését mi nem tudjuk kiérdemelni, ez a Jó Isten végtelen szeretetének ingyenes ajándéka.
A sok búcsú-elnyerési lehetőségből, amit magunk és halottaink számára kérhetünk, egyet emelek ki, amit az év bármely időszakában, akár naponta is elnyerhetünk: „Részleges búcsút nyerhet az a hívő, aki hittől indíttatva és irgalmas lélekkel szükséget szenvedő felebarátainak szolgálatára van vagy javaival segít rajtuk.” (Apostoli Paenitentiaria dekrétuma)
Lényeges ebben, hogy jócselekedetünk hittel indíttatva és kifejezetten a szükséget szenvedő felebarátaink szolgálatára irányuljon (pl. élelem, ruha stb. a test számára vagy akár vigasztalás a lélek számára). Ez a búcsúengedély is késztessen minket arra, hogy Krisztus Urunk példájára és parancsára fokozzuk a szeretet, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit a karitász csoportunkban, egyéni életünkben!
Ne feledkezzünk meg a búcsúk elnyeréséhez szükséges alapfeltételekről: szentgyónás (kegyelmi állapot) + szentáldozás (szentmisén való részvétel) + a Szentatya szándékára való imádkozás (Hiszekegy, Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsőség). Kis Szent Teréz fenti gondolatai buzdítsanak minket szolgálatunkban!

állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...