2021. január 17., vasárnap

104. Isten dicsősége a mi üdvösségünk

 


Isten dicsőítésére sokat mondhatnánk, s még nem jutnánk a végére. De egy szó a vége, az, hogy ő a minden.” (vö. Sir 43,29-30)

104. Isten dicsősége a mi üdvösségünk

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Isten dicsősége már önmagában, a Szentháromságban is adott, de mint Teremtő és Megváltó a mi számunkra is megnyilvánul. A múlt héten ünnepeltük vízkeresztet (teofánia, azaz Isten megjelenése látható módon), ami az Ő dicsőségének is kinyilvánítása és egyben – mivel emberré lett – a mi dicsőségünknek is lehetősége, kezdete.

A dicsőség egyszerre kitűnés, kiválóság és tiszetletre méltó érdem, a dicséret pedig az, hogy mindezt elismerik, sőt magasztalják. Mivel mi emberek Isten képmásai vagyunk, önálló, szabadsággal rendelkező teremtmények, erkölcsi lények, módunkban áll felismerni a Teremtőt, módunkban áll válaszolni az Ő létre hívására és a meghívására a saját örök és boldog létállapotába. Nemcsak dicsőíteni tudjuk Őt, mint pl. az angyalok, hanem részesedhetünk mi is Isten dicsőségében.

Ez az emberi méltóságunk alapja és lényege, ez az a végtelen többlet, ami megkülönböztet minket minden más teremtménytől. Ez egyáltalán nem a mi érdemünk, éppen ezért ajándék, kegyelem mindnyájunk számára. Felfoghatatlan ez a szeretet! Lehetőség arra, hogy elfogadva Istentől ezt a legmagasztosabb hivatást, életünkkel válaszolhatunk rá.

A hogyanja pedig maga ennek az igazságnak elfogadása és a szeretet gyakorlása. Isten ugyanis nem más, mint Igazság és Szeretet. Ezen, és csak ezen az úton juthatunk el Hozzá, hiszen Ő maga az út és a cél együtt. Ebből következőleg, ha már a jó úton járunk (ami bár keskeny és áldozatalokkal teli), akkor már jó helyen is vagyunk. Amíg ugyanis az Úr a földön járt, az apostolok előtt haladt, mutatva az utat, a példát, vezette őket. Amikor azonban testi mivoltában felment a mennybe, ezt mondta nekik: „íme én veletek vagyok a világ végezetéig” (Mt 28,20) – tehát úgy vezet minket, hogy velünk is van, sőt belénk költözik a szentségek, különösen az Oltáriszentség magunkhoz vétele altál.

El vagyunk látva tehát minden szükséges és elégséges munícióval a földi és az örök boldogság birtoklásához. Tudjuk, érezzük és rendíthetetlen bizonyossággal higgyük azt, hogy Isten dicsősége a mi dicsőségünk is és ezzel a boldog, tanúságra és szolgálatra kész öntudattal, a Lélek erejével végezzük munkánkat a karitászban, a világban, a családunkban! Így dicsőítjük Istent és így részesülünk az Ő dicsőségében.

 

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban január 20-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya 2021. február 1-én hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitaszosokért.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...