2021. január 31., vasárnap

105. Szeretjük Urunkat

 


"Aki szereti Krisztust, teljesítse Krisztus parancsait!” (Szent I. Kelemen pápa, vértanú +101)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Már attól a tudattól is boldogok lehetünk, hogy olyan Urunk van, aki a világmindenség ura és teremtője, de még inkább örülhetünk és ujjonghatunk, mert szeret minket, és ennek bizonyságául életét adta értünk és a világ végezetéig velünk van, irányít minket, kormányozza Egyházát, melyben mi is biztonságban élhetünk.

Mi is biztosítja azt, hogy megmaradjunk az Ő szeretetében, így az Egyházban is, amelyen kívül nincsen üdvösség (ApCsel 4,12)? Csak Jézusban van ugyanis üdvösség, Ő pedig azonosítja magát az Egyházával, melynek Ő maga a feje és mi pedig a tagjai. Amikor Saulnak megjelent az Úr a damaszkuszi úton, azt kérdezte tőle: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” (ApCsel 26,14) Pedig Saul nem Jézust üldezte, hanem azt a közösséget, ami az Ő nevében gyűlt össze, mint az Ő követői. Ez a közösség pedig nem más, mint az Egyház.

Jézus tehát azonosítja magát az Ő általa alapított Egyházzal és vállal minket, gyarló és bűnnel terhelt követőit. Jézus nem az igazakhoz jött, hanem a bűnösökhoz és semmi mást nem kér tőlünk, mint azt hogy higgyünk benne és viszontszeressük (ezt is magunk miatt kéri, hogy életünk legyen és bőségben legyen). A hitünk bizonysága a tetteink, a szeretetünk bizonysága pedig az áldozathozatalunk. Az, hogy mit és hogyan teszünk. Amikor képesek vagyunk kilépni a komfortzónánkból, amikor áldozatot hozunk másokért, amikor engedelmeskedünk szeretteinknek, és mindazoknak, akiknek alá vagyunk rendelve helyzetünk vagy saját vállalásunk miatt, amikor teljesítjük állapotbeli kötelezettségeinket és nem sajnálunk semmi fáradságot azért, hogy a Isten műve megvalósuljon és a szeretet győzelemre jusson már itt a földön is.

A bennünk élő hit és szeretet lehetőség a bizonyságtételre. Ha ennek megfelelően cselekszünk, akkor teljesítjük Krisztus parancsait, akkor maradunk benn az Egyházban. Ha nem tesszük meg, ha eltávolodunk az Úrtól, akkor vissza kell terünk mielőbb a kiengesztelődés útján, bűnbánattal, jóvátétellel, erős fogadással – Ő pedig megbocsát nekünk, mert nem akar elveszíteni egyet sem közűlünk és visszafogad minket az Egyház közösségébe.

Miután az Úr egyetemes megváltó és mindenkit hív, a mi keresztényi és ezen belül karitász feladatunk, hogy Őt képviselve eljussunk felabarátainkhoz is, akik nem ismerik vagy félreismerik Jézust, vagy akár nem is akarnak vele találkozni. Mi az Úr és az ő Egyháza nevében végezzük karitász munkánkat és az az önként vállalt küldetésünk, hogy akit a gondviselés elénk állít, akikkel kapcsolatba kerülünk, segítsük az Úrhoz őket. Méghozzá közösségben, együtt, egységben tegyünk tanúságot Isten szeretetéről, hogy a rászorulók is kedvet kapjanak a hálára és viszontszeretetre Isten iránt. Ezért fontos, hogy mindig kiemeljük, hogy a Katolikus Egyház nevében segítünk. Az a mi sikerünk, ha megmozdul a lélek és meg tudja köszönni Istennek a mi segítségünket, ezáltal a lélek a hite és szeretete lángra lobbanhat.

Ebben a munkában pedig vessük latba minden képességünket, talentumunkat, „tegyünk rá egy lapáttal” az előzékenység, a találékonyság, a kedvesség, a türelem és a találékony szeretet útján! Ne fáradjunk bele a jótettekbe, mert ha el nem lankadunk, annak idején majd aratni is fogunk. (Gal 6,9)

 

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban január 20-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya 2021. február 1-én hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitaszosokért.

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , https://www.facebook.com/Szent-Erzs%C3%A9bet-Karit%C3%A1sz-K%C3%B6zpont-272892942722531

·         Előre hirdetjük, hogy február 13-án szombaton 16.00 – 17.30 óra között Dr. Laurinyecz Mihály morál teológus professzor atya tart nekünk ON-LINE lelki előadást a Betegek világnapja alkalmából. Az elárési linket el fogjuk küldeni minden karitász önkéntesnek a régióvezetőkön, a csoportvezetőkön keresztül, illetve a Karitász Egyperceseken keresztül.

·         Nagyböjt első péntekén, február 19-én 15 órai kezdettel Lindmayer Ferenc állandó diakónus, a Budapest-Terézvárosi Szent Család plébánia karitász csoportvezetője KERESZTUTAT vezet a Budapest III. ker. Kórház utca 37. szám alatti Szent József Ház templomában. Kérünk előzetes regisztrációt a részvételhez, mert a közös imádságot a járványügyi intézkedések betartása mellett fogjuk végezni.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...