2020. január 28., kedd

62. Hercegként a szegények orvosa


„Ha rég nem imádkoztál jól, kérlek, fogj hozzá. Különösen is fontos az ima kísértés idején. Aki a harcban nem használja fegyverét, azt legyőzik. Márpedig a lelki harcban az imádság a legjobb fegyver, amely soha nem hagy cserben bennünket (Boldog Batthyány-Strattman László)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Boldog Batthyány-Strattman Lászlót 2003 óta ünnepeljük a liturgiában, akkor avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa. Kimagasló példája ő az önzetlen, áldozatos szeretetszolgálatnak, mert Istentől kapott talentumait, képességeit, hercegi rangját, vagyonát mind-mind jó sáfárként kamatoztatta. Benne, ahogy mindannyiunkban, akik a karitász munkát önként vállaltuk, volt egy alapvető irányultság a szegények, bajba jutottak iránt. 

Atyai és felmenői örökségét a rábízottak lelki és testi javára fordította, üdvösségüket, boldogságukat szolgálta vele. Önzetlen volt, úgy volt gazdag, hogy szegény tudott maradni. Nem sokat, nem keveset adott vissza az Úrnak, hanem mindent. Gazdagságában szegény volt, mert nem a magáénak tekintette azt a vagyont, amit örökölt, vagy amiért megdolgozott. A körkörös karitász szemlélet példája is egyben, mert példás szentségi házasságban gondoskodott feleségéről és vele együtt családjáról, 12 gyermekéről. Hálaadással búcsúzott el 21 éves fiától, aki betegségben hunyt el.
A gondviselő Istenbe vetett bizalma, reménye szárnyakat adott neki a, hogy minden nehézség és körülmény közepette Istent szolgálja, Jézust keresse és lássa a betegekben, szegényekben. A szegényeket ingyen kezelte, látta el orvossággal, a nincsteleneket pedig ruhával és pénzzel is támogatta. Három vármegye betegei keresték föl, naponta 60--100 beteg érkezett. Mindig a legelhagyatottabbakkal kezdte, a gazdagokat lehetőleg más orvoshoz küldte. 1921-től évenként általában ötezer beteget látott el a körmendi kórházban; életében mintegy 30.000 szemműtétet végzett. A saját költségén segítőtársakat, orvosokat, ápolónőket fogadott föl. Mindez fölemésztette vagyona nagy részét, az állam mégis a teljes vagyona után vetette ki az adót, amit ő -- utánajárásra nem lévén ideje -- meg is fizetett. (https://archiv.katolikus.hu/szentek/0122-1.html)
Az imádságra vonatkozó buzdítását fogadjuk magunkénak: Akarsz-e megismerni egy olyan eszközt, amelynek segítségével a Jóistennél mindent elérhetsz? Ez az eszköz: az imádság. Az imádság által részt nyerhetsz Isten mindenhatóságából. Erről Jézus biztosít bennünket: Bizony, bizony, mondom nektek, bármit kértek az Atyától az én nevemben megteszem nektek (vö. Jn 14, 12. 13). Hiszen már ez a szó: Mi Atyánk is mutatja, hogy gyermeki szeretettel és bizalommal kell őhozzá fordulnod.
Az imádságra kivétel nélkül mindannyiunknak feltétlenül szükségünk van. Maga az Üdvözítő jelenti ki: Kérjetek és adnak nektek (Lk 11, 9). Ez nem csupán tanács, hanem parancs. Aki nem kér, az nem is kap. Erről mondja Szent Ágoston: „Az Úristen kívánja és akarja, hogy kegyelmet nyerjünk, a kegyelemben viszont csak azt részesíti, aki könyörög érte.” Egyesek erre azt szokták mondani: „Isten úgyis tudja, mire van szükségem.” E kifogásra az a válaszom: Az apa is tudja, mi kell a gyermekének, és mi szerez neki örömet. Mégis elvárja, hogy mindezt kérje tőle. Ezáltal lesz ugyanis tudatossá a gyermekben: kitől kapta az adományokat, és kinek kell érte köszönetet mondani.
Van-e nagyobb jótevőnk, mint Isten? Neki köszönhetjük ugyanis minden testi-lelki javunkat. Ne késlekedjünk hát egészen ráhagyatkozni, ezeket a javakat tőle kérni, és értük minden nap őszinte köszönetet mondani. Mások meg azt kifogásolják: „Sokszor imádkoztam, mégsem kaptam meg, amit kértem.” S az édesapa talán teljesíti gyermekei minden kérését? Ugye csak azt, amelyik a javukra válik. Isten végtelenül bölcs, és az ő csodálatos rendelései, útjai kifürkészhetetlenek (vö. Róm 11, 33). Ezért nyugodtan rábízhatjuk, hogy döntse el ő: kéréseink közül mi válik a javunkra. S azt adja meg nekünk. Imádkozzál állhatatosan! Arra ugyanis nincs ígéretünk, hogy imádságunk azonnal meghallgatásra talál. Gondolj Szent Mónikára. Ő sok-sok évig imádkozott, hogy fiának elméje megnyíljék az igazság világossága előtt. S könyörgése végül is meghallgatásra talált. Fiából lett a nagy „szent”, Ágoston. Imádkozzál teljes bizalommal!

Hirdetések:
·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban február 5-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.
·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma a Teréz anya teremben lesz (Belvárosi Főplébánia Karitász terme) 27-én hétfőn 16.30 órakor. Helyszín: Budapest, V. ker. Apáczai Csere János utca 5. hátsó lépcsőhát, I. emelet, (lift nincs), kapucsengő: 35.
·         Karitász gyermekfarsang lesz a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Karitász Csoportjának szervezésében február 8-án, szombaton 10-13 óra között, ahová szeretettel várjuk a gyerekeket más karitász csoport köréből is. Helyszín: Szent Kinga Otthon, Budapest, V. ker. Egyetem tér 5. I. em. (lift van), kapucsengő: 10.
·         A karitász műsorok a Mária Rádióban itt érhetők el: https://hangtar.mariaradio.hu/Tevekeny_Szeretet

Csorba Gábor
állandó diakónus, karitászigazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...