2019. szeptember 1., vasárnap

44. Aki az Igazságért él, Krisztusért él és hal


„Istenünk, te úgy akartad, hogy Keresztelő Szent János születésében is, halálában is Fiad előfutára legyen, és a vértanúságot is vállalja az igazság és az erkölcs védelmében. Add, hogy példája szerint mi is állhatatosan helytálljunk tanításod megvallásában.” (A szentmise kollekta könyörgése Keresztelő Szent János vértanúságának emléknapján)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Dr. Erdő Péter bíboros prímás érsek atya tegnap megáldotta a Boldog Ceferino Roma Misszió templomát és új otthonát, valamint a vele szomszédos Karitász Házat, az Esztergom-Bajóti Karitász Régió épületét. Az áldás kőtemplomnak, kőépületnek annyiban szól, amennyiben a benne szolgáló személyekre vonatkozik, azaz ránk, akik a Szentlélek Temploma vagyunk.
Bíboros atya reményét fejezte ki, hogy a roma misszió és a karitász jól fog együttműködni. Biztos vagyok abban, hogy ez így is lesz. Erre garancia egyrészt a múlt, ahogy a régió karitász csoportjai eddig is szolgálták roma és nem roma testvéreinket egyaránt, de biztosítéka Michels Antal atya és karitászmunkatársaink személye is. Nagy öröm lesz együtt szolgálni.
Az is gondviselésszerű, hogy a Boldog Ceferino Ház megnyitó ünnepe éppen Keresztelő Szent János vértanúságának az emléknapjára esett. Mindketten Krisztusért és az Igazságért adták életüket. Szent János a börtönt és a bilincseket Megváltónkért vállalta. Az ő tanúságtevő előfutára volt, és érte adta életét is.
Heródes király nem követelte Jánostól, hogy Krisztust megtagadja, hanem hogy hallgassa el az igazságot. János mégis Krisztusért halt meg. Krisztus ugyanis maga mondja: Én vagyok az igazság (Jn 14, 6). Krisztusért ontotta vérét, aki az igazságért áldozta fel magát; ő, aki Krisztus születéséről, igehirdetéséről, keresztségéről előbb a saját születésével, igehirdetésével és kereszteléssel tett tanúságot, előre jelezte a szenvedését is, amikor megelőzte őt a szenvedésben. (Tiszteletreméltó Szent Béda áldozópap szentbeszédeiből)
Giménez Malla Boldog Ceferino spanyolországi lókereskedő volt, mélyen vallásos életet élt. A polgárháborúban meg akarta menteni egy pap életét, a fegyverét tudakoló kérdésre rózsafüzérét emelte magasba. A kommunisták bebörtönözték és több pappal együtt, 1936. augusztus 9-én ítélet nélkül kivégezték. (https://www.magyarkurir.hu/hirek/erdo-peter-megaldotta-boldog-ceferino-roma-misszio-es-caritas-hazat-esztergomban)
Legyünk mi is katolikusként, karitászosként az Igazság tanúságtevői, Krisztus tanítványai, szolgálói, ahogy Keresztelő Szent János, Boldog Ceferino és minden más szent!

Csorba Gábor
állandó diakónus, karitászigazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...