2019. április 8., hétfő

23. Lelkigyakorlat után


„Ahol szeretet és jóság ott van Istenünk / Ubi caritas et amor Deus ibi est” (Jer 46,18)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

A máriabesnyői három nap valóban lelkigyakorlat, elvonulás volt. Együttlét a szeretetben, kizökkenés a hétköznapokból, erő- és bátorsággyűjtés. Regina nővér mesterien felépített előadássorozata az Isten irgalmasságáról, Krisztus szeretetéről, amely sürget minket, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok történetéről, megalapozta és meghatározta az egységet, az irányt és imádságos lelkiséget. Mohos Gábor püspök atya tanítása, iránymutatása, tanúságtétele szerves folytatása volt a Regina nővér előadásainak éppúgy, mint a napi bazilikai szentmise prédikációinak. Köszönjük nekik.

A lelkigyakorlaton mód volt elvégezni a szentgyónást, a kiscsoportos beszélgetéseken pedig szinte mindenki meg tudott nyílni és hozzá tudta tenni személyes gondolatait, élményeit az előadásokban elhangzottakról. A közösen végzett keresztút és szentségimádás elmélyítette a közösséget Krisztussal és Őbenne egymással. A lelkigyakorlat teljes volt, alkalmas eszköz arra, hogy az Úrban való egységünket megerősítsük és szeretetszolgálatunkat a Szentlélek erejével végezzük tovább. A lelkigyakorlatnak azonban csak egyik része volt Máriabesnyőn, a másik, a személyesebb pedig a haza utazás után következhet.
Mindenki maga otthon, a mindennapokban érlelje tovább a lelkigyakorlat gyümölcseit, hiszen végül az lesz az övé, a sajátja, amit abból a szívébe bele tud gyökereztetni, amit életre tud váltani! Mint minden kegyelem, a lelkigyakorlat is egy lehetőség számunkra, amivel élhetünk. Isten megadja a szükséges feltételeket, mi pedig tegyük hozzá az elégségeseket az Ő segítségével.
Így lesz életünk szellemi, lelki páros ének (vö. Keresztes Szent János: Szellemi páros ének), így leszünk aktív munkatársai Istennek a világ fenntartó és megváltó művében. Az Ő munkatársának lenni pedig a legszentebb hivatás, a teljes, boldog élet záloga. Ezzel a lelki örömmel, kegyelmemmel eltelve végezzük továbbra ezt a szent szolgálatot, a karitász munkát és tegyünk tanúságot Isten emberszeretetéről! Isten tegye teljessé mindazt a jót, amit megkezdett bennünk!
A lelkigyakorlaton szó volt a 2020-as a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal (NEK) kapcsolatos karitász feladatokról, melyek már körvonalazódnak. Számítanak ránk a különböző programoknál a nehezen közlekedők kísérésében, a szegények megvendégelésénél, a különböző központi, plébániai, utcai missziós programoknál és a karitász kiállításnál is. Szinte minden programnál van lehetőségünk segíteni, készüljünk rá, egyelőre lélek és tegyük szabaddá magunkat arra hétre. Melléklem a programtervezetet, abban pirossal jelölve azokat, ahol számítanak ránk a szervezők.
Kiemelem még a 2019. május 25. szombati Karitász Családi Ünnepet, ahová a főegyházmegyénkből MINDEN ÖNKÉNTEST, MUNKATÁRSAT ÉS CSALÁDJÁT (tehát a hozzátartozókat, gyerekeket is) szeretettel várjuk. A Szent István Bazilikában 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise Dr. Erdő Péter bíboros atya vezetésével. Minden plébános és lelkész atyát meghívunk, hogy nekik is köszönetet mondjunk, a közös ünnepléssel is erősítsük a karitászon belüli szeretetegységet. A szentmise után az altemplomban szeretetvendégségre kerül sor, tablókon mutatjuk be a tevékenységünket, sokrétű program lesz. A gyerekekkel való foglalkozástól az ifjúságon át a felnőttekig mindenki meg fogja találni a számára érdekes időtöltést és ami a legfontosabb, egymással találkozhatunk, beszélgethetünk Jézus jelenlétében, az Ő szent házában. Várunk ötleteket, javaslatokat a plébániai karitász csoportok vezetőin és a régióvezetőkön keresztül.


Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...