2019. március 26., kedd

21. Tábor-hegyen


„Mester, jó nekünk itt lennünk” (Lk 9,33)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
A vasárnapi evangéliumban a Tábor-hegyi jelenetet hallhattuk. Egyházunk úgy látja jónak, hogy már nagyböjt 2. hetében lökjön rajtunk egyet, hogy a bűnbánati időszakban, amikor Jézus szenvedésére és a mi földi nehézségekkel teli zarándokutunkra gondolunk, felvillantsa számunkra a reményt, a végső célt.

Mózes és Illés, a törvény képviselője és a próféta együtt képviselik Isten igazságát és azt, hogy Ő végig is viszi, megvalósítja akaratát. A hegy jelenti a célt a magasban, jelenti a győzelmet, mi pedig ott vagyunk az Úrral, Péter és János képviseletében. Péter az Egyház feje, János pedig az Egyház zsengéje, a legfiatalabb, szeretett tanítvány. Lelkünket mi is felemeljük az Úrhoz, szívünket, vágyunkat pedig odakapcsoljuk Jézushoz, kihorgonyozzuk a hegycsúcs sziklájához.
Jézus megdicsőült, feltámadt testében jelenik meg, abban a ruhában, amit az Irgalmasság képe is megmutat nekünk. Belső ragyogása a mi fényünk, Mózes és Illés fehér ruhája a mi jövőbeli ruhánk, mely Jézus tisztaságától és vérével való megtisztulásunktól ragyog.
A hegyen azonban nem a megdicsőülésről beszélgettek, hanem Jézus haláláról. Arról, amire az Úr önként készül a mi üdvösségünkért, hogy megmentsen minket. Olyan súlyú és erejű igazságokról beszélnek, amit, mi gyarló emberek fel sem tudunk fogni, meg sem tudunk érteni, nem is bírunk elviselni. Éppen ebbe ájulnak, aludnak bele az apostolok, mint a Getszemáni kertben Nagycsütörtök éjszakáján, amikor az Úr vérrel verejtékezett.
Isten gondoskodik arról, hogy az érthetetlent is megértsük, a kibírhatatlant is kibírjuk, a keresztünket el tudjuk vinni a végcélig. De ez csak a hitben, az Őbenne való bizalomban, Ővele sikerülhet. Mi gyengék vagyunk nélküle, de Vele, az Ő Szentlelke erejével viszont erősek. Péter és János is erőt kapott a jelenésből és rögzíteni akarta a pillanatot, sátrat akart verni, mert jó volt nekik ott lenni. Igen, nekünk is jó az Úrral lenni, nekünk is jó a Tábor-hegyre felmenni és meg is vannak az életünkben azok a pillanatok, amikor bele-bele érezhetünk az örök boldogságba. Egy-egy lelki élmény, egy-egy szeretetben eltöltött idő szeretteinkkel, a szentségek vétele, mind-mind előíze a Mennyországnak, melyek tükörcserepeit itt is össze tudjuk rakni.
Az Úr azonban arra hív, hogy ne álljunk meg félúton, ha Vele akarunk lenni, akkor menjünk le mi is a hegyről és menjünk el vele, jó végre vinni küldetésünket, akár a másik hegyig, a Golgotáig. Mielőtt azonban leindulnak a hegyről, hallható még egy buzdítás az Atyától: „Ez az én szeretett fiam, Őt hallgassátok!” Rólunk is szól, nekünk is szól az Atya szózata, hiszen mi is az Ő szeretett gyermekei vagyunk. S ha azok vagyunk, akkor tegyük a dolgunkat otthon és a karitászban úgy, ahogy az apostolok. Mi is apostolok, küldöttek vagyunk, Isten személyes követei.
A Gondviselő Isten tudja, hogy folyamatos buzdításra, megerősítésre vagyunk szorulva, mi magunk is rászorulók vagyunk. Ismer minket, tudja, hogy könnyen ellankadunk, elkeseredünk, félelembe, bizonytalanságba esünk. Rávilágít a célra, hogy nehogy eltévesszük. A cél pedig, a vég nem a kereszt, nem a halál, hanem a feltámadás. Ahogy az Úré, úgy a mi földi történetünk sem nagypénteken zárul le, hanem a húsvét vasárnap. És az az igazi cél, az örök boldogság.
Erre a célra tartsunk tehát, mert a nagypéntek elmúlik, de az örök húsvét nem! Céltudatosan haladjunk Jézussal a szeretet útján, soha bele nem fáradva a jótettekbe és az imádsága és a szeretet cselekedeteibe!




Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...