2019. január 13., vasárnap

11. Jézus nevében és Mária lelkületével


„Tegyetek meg mindent, amit mond!” Jn 2,5b

11. Jézus nevében és Mária lelkületével
Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Elindultunk a karitász munkával az új évben. A múlt héten arra buzdítottam mindnyájunkat, hogy járjunk Jézus névében, az Ő nevében tegyünk mindent. Kérdés azonban, hogy mivel és hogyan segítsünk a hozzánk forduló testvéreinknek a karitász nevében, az Egyház nevében, azaz az Úr nevében.


Célunk, hogy a legfőbb jót adjuk, azaz az emberek üdvösségét szolgáljuk és ennek a célnak rendeljünk alá mindent. Sokszor nem is olyan könnyű ezt megvalósítani, mert egyrészt nyomás alá kerülhetünk, hiszen „bombáznak” minket a különböző segélykérésekkel és nem tudjuk mindenkinek megadni azt, amire vágyik, amire szüksége van. És persze nem biztos, hogy azzal segítünk a legtöbbet, ha a kért anyagi javakat mindig megszerezzük. Sokszor nincs is erre lehetőségünk, bármennyire is igyekszünk, de mégha tudnánk is egy-egy esetben, az igazságosság figyelembe vétele az egyenlő elosztás szempontját is előtérbe helyezi, ami szintén korlátozza a lehetőségeinket.
Tehát nem csoda, hogy ilyen nyomás alatt nem tudunk könnyen eligazodni, hogy mit is tegyünk, mi lenne a legjobb rászoruló testvéreinknek, mivel teszünk leginkább tanúságot Isten szeretetéről. Mi nem kiszolgálunk, hanem szolgálunk.
Ilyen helyzetekben gondoljunk a vízkereszti ünnepkör egyik biblikus eseménye, a kánai mennyegző jelenetére! Az egyik fő mondanivalója, hogy Jézus szava isteni erő, Ő maga mindennek az Ura és Tőle függ minden és mindenki. Mi akkor teszünk jót és jól, ha az Ő nevében szolgálva azt tesszük, amit Ő tenne a helyünkben, vagy amire Ő kér minket. A kérések pedig mind a lelkünk legmélyén, a lelkiismeret talaján törnek fel és úgy szólnak, ahogy a Szűzanya szólt a szolgákhoz, amikor a bor elfogyott a lakodalomban: „Tegyetek meg mindent, ami Ő mond!” A Szűzanya példája és szavai szerint járjunk el! Hagyatkozzunk az Úrra, az Ő Szentlelkére, aki a mi lelkiismeretünkben szólal meg és irányít!
A megoldás tehát az, hogy törekedjünk a lelki épülésünkre, hogy meghalljuk a lelkiismeretünk szavát, amiben maga az Úr szól hozzánk. A lelki épülésre az imádság, a közösség, a szentségek vétele szolgál a leginkább. Mennél tisztább a lelkiismeretünk, annál inkább meghalljuk Jézus szavát és annál bátrabban tudunk szolgálni. Annál könnyebb lesz betartani a karitász szabályait is. A Boldogságos Szűzanya tökéletes tisztasága, bizonyosságot, bátorságot, rendíthetetlenséget biztosított a saját maga számára minden nehézségben, egészen a keresztig és nekünk is segít, ha kérjük őt ebben. Mária által Jézushoz!
Mi nem tudjuk megoldani az emberek problémáit, viszont tudunk szeretettel, kedvesen segíteni és ezzel tanúságot tenni Isten szeretetéről. Ez a feladatunk, ezt vállaltuk. Ehhez a mi erőnk kevés, de Jézussal, a Szűzanya által minden lehetséges. Kérjük az Urat és a Szűzanyát, hogy segítsenek, és biztosan fognak segíteni! Kérjünk bátran! Mennél többet kérünk, annál többet kapunk!

Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...