2018. december 14., péntek

8. Isten markában vagy Isten tenyerén?


"Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik” Róm 8,28a


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
           
Karitászmunkánk során kiemelt feladat, hogy a szegények, rászorulók, nehéz sorsúak, betegek, idősek lelki épülésével, megerősítésével is foglalkozzunk. Legyen gondunk arra is, hogy bíztassuk, lelkesítsük, erősítsük őket az élet nehézségeinek elfogadásában!

Ez nem is olyan egyszerű feladat még hívő és krisztusi sziklaalapon állva sem, hiszen mi magunk sem vagyunk mentesek az érzelmektől, a mi életünk sem tűnik mindig „habostortának”, nekünk is sok nehézségünk van, tehát magunkat és egymást a családban, a karitászcsoportban néha bizony ugyanúgy vigasztalni, erősíteni kell, mint a szegényeinket.
Ilyenkor könnyen megtámad minket az az kísértés, hogy mennyivel többet tudnák segíteni, ha nekünk minden jól menne, ha nem lennének egészségi, egzisztenciális, anyagi, munkahelyi, családi problémáink stb. Kétségtelen, hogy jó lenne… -- vagy legalábbis ez jut eszünkbe elsőre, emberi módon gondolkodva. De az Úr éppen arra tanított minket, amit Ő maga is vállalt. Az Ő élete nem volt mentes a szenvedéstől, a nehézségektől. Sőt, Ő mindezt bűntelenül tette, sőt éppen magára véve a mi bűneinket. Nem nehézség, fájdalom és szenvedés nélküli életet ígér, hanem az örök és teljes boldogságot, a Vele való végtelen szeretetközösséget és ennek földi vetületét, a boldogságot.
Milyen jó, hogy van hitünk, mégha csak mustármagnyi nagyságú is! Mi hiszünk a Gondviselésben, tudjuk, hogy semmi sem történik véletlenül, mindennek megvan az értelme Isten tervében, legfeljebb még nem értjük. Mi hívők, akik az Úrban bizakodunk „Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik” Róm 8,28a
Milyen óriási többlet ez számunkra, szemben azokkal, akik minden nehézséget, bajt kiszúrásnak, Isten büntetésének tulajdonítanak, akik úgy gondolják, hogy Isten markában vagyunk, aki kénye, kedve szerint bánik (el) velünk. No és vannak az Isten létét figyelembe nem vevő emberek, a cinikus közönyben élők, akik nem hisznek a jóságban, az őszinteségben, a szépségben, hanem kiábrándultak és ezért bizalmatlanok. Ha belegondolunk abba, hogy ezek milyen szörnyű lelki állapotot jelentenek, akkor még jobban megsajnáljuk őket. Ez a jégszívűség, a reménytelenség, a szeretetlenség útja, ami a lelki pusztulásba visz.
De minket Krisztus maga küld hozzájuk is, hiszen ki más adhatna hitet, reményt és szeretetet, ha nem mi keresztények, karitászosok. Erre nagyobb az ínség, a szükség, mint a ruhára, az élelmiszercsomagra, a rezsihozzájárulásra, a gyógyszertámogatásra stb. Persze ezek enyhítésében is segítünk, sőt ez látható, néha látványos is, de mennyivel nagyobb értéke van a láthatatlan segítségnek a meghallgatásban, a személyes odafigyelésben és segítésében, a szeretetközösségben, az imában. 18Csak ne a láthatóra, hanem a láthatatlanra fordítsuk figyelmünket. Mert a látható mulandó, a láthatatlan azonban örök. 2Kor 4,18
A cél az, hogy felebarátaink is megértsék, hogy Isten tenyerén élni biztonság és nem kiszolgáltatottság. Ő gondot visel ránk, biztosítja üdvösségünket és földi boldogságunkat is, ha hiszünk, bízunk benne. Ha az Úrral közösségben vagyunk itt a földön, mennyivel inkább majd a mennyben. Jézus ezt a közösséget kínálja és vágyja mindannyiunk számára az egyházban, a szentségekben, a szeretetközösségben és így a karitászközösségben is! Azáltal, hogy segítünk, adományokat adunk, adjuk vele Isten szeretetét, erősítjük a lelkeket, hitet, reményt és szeretet adunk. Ezek az isteni erények, ami azt jelenti, hogy akik ezt birtokolják, akik ebben élnek, azok Istennel már itt a földön közösségben vannak. Kell ennél több nekünk? Ugye nem.
Mindent megkaptunk Krisztusban, tehát ne féljünk, ne aggodalmaskodjunk, hiszen Neki gondja van ránk. Ezzel a bátorsággal, a Lélek erejével végezzük karitászmunkánkat és segítsük a rászorulókat Krisztushoz! Szavunkkal, de főleg példánkkal mutassuk meg, hogy a szenvedésben is van boldogság, sőt főleg abban, ha bízva a Gondviselésben, tűrjük a nehézségeket békével az Úrral együtt úgy, hogy kitartó hűségünkkel még jobban belé kapaszkodunk, Aki egyedül tud minket üdvözíteni.

Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...