2021. december 13., hétfő

145. A karitász munka hálaadás

 


„Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, irgalma örökké megmarad… …boldog, aki megtartja a törvényt, akinek tettei mindenkor igazak.” (Zsolt 105,1-3 )

 

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

A karácsony előtti fokozott tempóban, magunkat és egymást is erősítve, gondoljunk arra, hogy milyen hálásak lehetünk, hogy a szegények, rászorulók segítésében, az Úrnak szolgálhatunk. Nem lebecsülve a magunk munkáját, de összehasonlítva az Úr tetteivel, a teremtéssel, a világ fenntartásával, gondviselésével, megváltásával, a mennyország megnyitásával, szentségeivel, a mi szolgálatunk és minden emberi szolgálat eltörpül.

A Jó Isten sem becsüli le a munkánkat, mert látja, hogy ebben mindenünk benne van. Mint a szegény asszony két fillérje, olyan értékes Jézusnak minden, szívből, szeretetből származó áldozathozatalunk, mert ahogy Ő kommentálta: a szegény asszony pedig mindent odaadott, ami csak szegénységétől telt. (vö. Mk 12,44b) Mi mindannyian szegények vagyunk az Isten gazdagságához képest. Az Ő gazdagsága a szeretet gazdagsága, mivel Ő maga a Szeretet.

Ha ezt elfogadjuk, magunkénak tudjuk, szívünkbe fogadjuk, akkor felismerjük, rájövünk, hogy a legfőbb kincs maga az Isten, Aki minket gyermekévé fogadott Krisztusban. A felimerésünk, rádöbbenésünk válaszra serkent és ez a válasz a hála. Hálaadás az Eucharisztia, az Oltáriszentség ünneplése is, a szentmise és éppúgy hálaadás a mi szeretetből fakadó tetteink, szavaink, segítő megnyilvánulásaink, karitász munkánk.

Amikor a miséző pap bemutatja Istennek a legszentebb áldozatot az Ő dicsőségére és miértünk és minket képvisel ebben, mi is a saját felajánlásunkkal csatlakozunk a viszontszeretet művéhez, a háladáshoz. Amikor fáradozunk másokért, szolgálunk másoknak, akkor hálát adunk az Istennek. A mottóban olvasható zsoltár is ezt fejezi ki és tetézi azzal, hogy Isten legnagyobb értékű tulajdonságát, irgalmasságát dicsőíti. Isten irgalmassága nélkül elvesznénk, legyőzne minket a gonosz lélek és kísértései, rabok lennénk.

Énekeljük boldogan, kitörő örömmel az adventi imádságot: „Ébredj ember mély álmodból, megszabadulsz rabságodból”. Ez a szinte induló jellegű adventi ének nem csak hideg és sötét hajnali roráte szentmisék elején melegíti a szívünket, de a csomagolás, pakolás, hurcolkodás, kiszállítás ajándék-átadás, közös ünneplés, magányosokkal, idősekkel, gyerekekkel és szüleikkel való személyes beszélgetés közben is erőt ad, lelkesít, belülről fűt minket.

Mi nem tudunk se mást, se többet adni, visszaadni Istennek, mint önmagunkat. De nem is kell, pont erre vágyik a mennyei Atya, mint ahogy mi is boldogan öleljük magunkhoz szeretteinket, ahogy a szülők a gyermekeiket. Akkor boldog a szülő, ha gyermeke tiszta szívű és igazak tettei és a törvényt megtartja. A törvény pedig nem más, mint a szeretet törvénye, a legfőbb parancsolat.

Éljük meg a készülődés minden nehéz, fáradságos pillanatát belső lelki örömben! Ezt tegyük mi a karácsonyfa alá, s megtapasztaljuk, hogy minden pillanat, amiben legyőztük önmagunkat, egy-egy karácsonyfa dísszé válik, ahogy a gyermekek is gyűjtik az adventi jócselekedek szivecskéit Gyűjtsük mi is! Láthatatlan ugyan, de ettől lesz díszes az örökzöld fa, a ki nem alvó tűz, a kifogyhatatlan forrás, így születik meg bennünk is Krisztus, aki alig várja, hogy befogadjuk Őt.

 

Hirdetések:

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom január 10-én lesz.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...