2021. november 24., szerda

142. Aktív hétvége

 


Isten előtt állítom, hogy alig láttam még olyan asszonyt, aki az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása mellett annyira kitűnt volna a szemlélődő imában, mint Erzsébet. Több szerzetes és szerzetesnő gyakran látta, hogy amikor magányos imádsága helyéről kijött, arca csodálatos fényben tündökölt, és a szemében mint egy napsugaras ragyogás fénylett.” (Marburgi Konrád atya, Szent Erzsébet lelki vezetőjének leveléből.)

 

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Árpád-házi Szent Erzsébet, Krisztus király ünnepi hétvégéjén egyházmegyénkben több, mint 7000 Szent Erzsébet kenyér került a karitász önkénteseken, a plébániák templomain keresztül a hívekhez, rászorulókhoz. A szentelt kenyér testi és lelki táplálék egyszerre, utal emberségünk természetes és természet feletti mivoltára. Az egész országban több tízezer ilyen kenyér került kiosztásra több száz karitász önkéntes segítségével.

A kenyér hordozza Isten gondviselő jóságát, a búzakenyér alapélelmiszer, a föld termése és az emberi munka gyümölcs, akár a bor. A kenyér és a bor konszekrálás után mennyei eledellé válik, ami az örök életünket biztosítja. „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van” (Jn 6,54) – mondja az Úr. Mutatja, hogy Isten az emberrel együttműködve tartja fenn a világot. Isten akarata nélkül nem lenne világ, ember nélkül pedig értelmetlen lenne, hiszen nem lenne az Ő teremtménye számára örök boldogság, üdvösség.

Isten sorsközösséget vállalt velünk és értünk Krisztusban, de leereszkedése hozzánk nem az Ő tökéletességének feladását jelentette, hanem a mi felemelésünket. Jézus egyszerre hozta el hozzánk az Igazságot és az Irgalmat. Azóta, a kinyilatkoztatás beteljesedése óta mi emberek mindent megtudtunk, ami számunkra szüksége, megismertük az abszolút igazodási pontot.

Szent Erzsébet példája és a karitász munkánk éppen Őt, az abszolút igazságot és a feltétel nélküli irgalmat, szeretet mutatja meg a világ és a rászorulók felé, tanúságot teszünk arról, hogy Isten szereti az embert, szereti saját gyermekét. A Mennyei Atya Krisztusban a világmindenség királya is, aki Teremtő és Megváltó – ezt ünnepeljük az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus Király főünnepén, ezen a hétvégén. Boldogok lehetünk, hogy Ő a mi szívünk királya és középpontja is és éppen karitász vállalásaink folytán kerülhetünk hozzá egyre közelebb, élhetünk Őbenne.

Ezen a hétvégén még az Élelmiszerbank szervezésében vettünk részt (egyházmegyénkből öt helyen több mint száz karitász önkéntessel) az áruházi adománygyűjtésben. A sajtóközleményük így ír: „Rekord mennyiségű felajánlás, 348 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciójában, amit a hétvégén bonyolítottak le az ország 160 településén 315 áruházban 6500 önkéntes részvételével. A felajánlott termékekből 70.000 élelmiszercsomagot állítanak össze, amiket rászorulókhoz juttatnak el az ünnepi időszakban.” https://www.elelmiszerbank.hu/hu/hirek/hireink/hirek/hireink/karacsonyi_adomanygyujtoakcio_november_19_es_21_kozott_315_aruhazban.html

Öröm és megtiszteletés volt ennyi önkéntessel (nem csak karitászosokkal) egy szívvel, egy lélekkel jót tenni. Összefogás volt a jóban és ez megerősítette bennünk a hitet, a reményt és növelte a világban a szeretetet – Isten kinyilvánította ezzel is jóságát. Isten szándéka, akarata, hogy egymásról gondoskodjunk, így tartsuk fenn és tegyük széppé az életet, környezetünket. Krisztus királyságából nekünk is adott, hogy gondnokként képviseljük Őt, ahogy Ő mondja, hogy „életünk legyen és bőségben legyen” (Jn 10,10).

 

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban november 24-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

A korábbi egypercesek itt érhetők el: https://karitaszegypercesek.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...