2020. december 24., csütörtök

102. Benne élet volt

 


„Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága..” Jn 1,3-4

102. Benne élet volt

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

A szeretet ünnepe, Isten ünnepe, Aki maga a Szeretet. Már ez a gondolat is olyan mély és titokzatos, misztikus, hogy emberi ésszel felfogni nem lehet. Isten titka ez, amibe beavat minket. A karácsonyi ünnepkör, annak előkészítő szakaszával, az ádventtel együtt felkészít, beavat minket ebbe a titokba. A megtestesült Igében élet volt és van mindörökké, és éppen ez adja a lehetőséget számunkra, hogy nekünk is életünk legyen, sőt bőségben legyen.

Egész hitünk, életünk, valónk, testünk, lelkünk működése arra irányul, azt a célt szolgálja, hogy a Teremtőnkkel egyesülve, vele azonosulva, de a magunk személyiségét megőrizve a szabad akaratunk megmaradása által, miénk is legyen az boldog és végtelen éltes élet, ami a Szentháromságos közösséget jellemzi.

Karácsony titka és az élet titka ugyanaz, a Szeretet titka. Számunkra megfejthetetlen, minden képzeletet felülmúló, de mégis megélhető, mert mi Isten képmásai, a Szeretet képmásai vagyunk. Belénk van oltva kitörölhetetlenünk a szeretet utáni vágy, az Isten utáni vágy. Csodálatosan fejezi ki ezt Szent Ágoston: „Magadnak teremtettél Uram és meg nem nyugszik a lelkünk, amíg benned nyugalomra nem talál.”

Éljük meg teljes szívvel, lélekkel a Karácsonyt, a Szeretet titkát és győzelmét! Mivel ehhez minden emberi képesség, tudás, tehetség, érzelem, akarat a saját erőnkből kevés, a hitnek és a reménynek az ereje, a szeretet gyakorlása, az egymáshoz való odafordulás, egymás segítése, az egymással való ünneplés, a liturgiákon való közös részvétel, az imádság mind, mind segítik és végső soron be is teljesítik vágyunkat. Életünk végén az Istennel való teljes és végleges közösséget tapasztaljuk majd meg, ha már itt és most is erre vágyunk és vágyunknak megfelelően élünk, irányítjuk életünk napjait.

Ahogy a gyermekek vágyakoznak az ajándékokra, ahogy mi vágyakozunk a szeretetre és a békére, úgy, sőt végtelenül jobban vágyakozik, szomjazik az Úr Jézus a mi viszontszeretetünkre. Alig várja, hogy beteljesítse, sőt felülmúlja minden benső vágyunkat. Annyira fogjuk megtapasztalni Isten szeretetét, amennyire vágyjuk Őt. Minden vágyunk be fog teljesülni, ha a vágyainkból célt formálunk és erre a legfőbb célra tartva élünk és haladunk a zarándokútunkon. Teljes élet lesz bennünk, a megtestesül Ige élete, ami a mi világosságunk, amitől mi is megvilágosodunk és az Ő világossága mutatja meg az utat Őhozzá.

Karácsonykor arra is legyen időnk, hogy beszélgessünk Istenről a családban, a közösségeinkben, hiszen róla beszélni már önmagában is imádság, öröm, a teljes élet megízlelése. Az ünnepi szentmiséken pedig a szentáldozásban, a hópehely ostyában, a csöpp búzakenyérben már a miénk Isten és mi az Övé lehetünk. Ha pedig miénk Isten, miénk már minden. Áldott, békés és Isten kegyelmével teljes karácsonyt kívánok minden karitász önkéntesnek, munkatársnak és családjuknak!

 

·         A következő egypercest vízkereszt után küldöm.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban január 6-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya 2021. január 11-én hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitaszosokért.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...