2020. november 15., vasárnap

96. A találékony szeretet

 


„Mindnyájan a világosság és a nappal fiai vagytok. Nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne aludjunk hát, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok!.” 1Tessz 5,5-6

96. A találékony szeretet

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Az állapotbeli kötelességünk teljesítése sosem zárható karanténba, sőt azok a vállalásaink sem, amiket önként tettünk szeretetből. Sőt, inkább fokozni kell az aktivitásunkat, mert az objektív, megszokott körülmények igencsak megváltoztak és jobban várják a rászorulók a külső segítséget. Az aktivitás nem feltétlenül jelent közvetlen fizikai segítségnyújtást, hanem egyéb, mást is jelenthet, amit a technika távolról lehetővé tesz, de lelki segítségadást is. Ilyenkor lehet edzettségünkről, találékonyságunkról tanúságot tenni, hiszen a szegényeket, betegeket, nehéz sorsúakat jobban sújthatja a járvány miatti visszaszorultság, a betegségveszély, a gazdasági visszaesés és az intézkedések hatása.

Nagy belső örömöt és megerősítést ad számomra is, ahogy látom, hogy az egyházmegyénkben a karitászcsoportok, önkéntesek milyen leleményes módon és gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez, a szigorításokhoz úgy, hogy mindezek ellenére folytatják, sőt fokozzák a segítségnyújtást. A közösségi programok helyett, most a célirányos, akár egyénenkénti segítség kerül előtérbe. Másképp, de nem kevésbé hatékonyan fogjuk az elkövetkezendő egy hónapot is megszervezni.

Ahogy a karitászban, úgy a családokban és a munkahelyeken is át kell szervezni az életet. Szent Pál apostol fenti buzdítása egyrészt megerősít minket abban, hogy a biztos hit, a végső cél, a ránk bízottak boldogságának, üdvösségének a szolgálata legyen mindig a szemünk előtt. Úgy szeressünk, úgy találjuk meg a legjobb megoldást egy-egy helyzetben, hogy a hitbeli bizonyosságunkból fakadó belső lelki erő kisugározzon, sőt átsugározzon a másik ember felé. Az Úr erőt ad nekünk, hogy jól döntsünk, és hogy mindig szeretetteljesek legyünk.

A legjobb segítség mindig az, amibe teljesen beleadjuk önmagunkat. Akkor megy át az erő és a szeretet, ha rászánjuk az időnket, a képességeinket, ha nem félszívvel szolgálunk, valamint a másik ember legfőbb szükségét, javát a magunkénak érezzük, tekintjük. Ez a hitelesség, ez, ami valóban hitből fakad, így vagyunk képesek felülmúlni saját emberi gyengeségeinket. Ekkor tudnak előretörni a bennünk rejlő erények, amelyeket éppen azon a módon tudunk magunban növelni, hogy gyakoroljuk őket.

Legyen szemünk előtt és szívünkben a négy sarkalatos erény, az okosság, az igazságosság, a lelki erősség és a mértékletesség! Minél jobban törekszünk ezekre, annál tisztábban, annál hatékonyabban, annál jobban tudjuk mások javát szolgálni és mindezekkel együtt a magunk belső békéjét (ami Krisztus békéje) és erejét (ami a Szentlélek ajándéka) növelni.

 

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban november 25-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         A Szent Erzsébet kenyerek november 21-én szombaton reggel érkeznek. Az elosztási, kiosztási helyekről tájékoztatást adnunk az érintetteknek.

·         Kiküldtük a régióvezetőkön keresztül a Gyermekek a gyermekekért karácsonyi ajándékozási programunk tájékoztatóját, melyre a válaszokat november 20-ig várjuk. Nem lesz központi rendezvény az ajándékok átadásának alkalmával, de minden gyermek meg fogja kapni az ajándékát – ez természetesen nem maradhat el.

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden hónap első hétfőjén 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban.

·         MINDENKI FIGYELMÉBE AJÁNLOM! Lehetőség van feliratkozni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület keretében arra, hogy minden nap megkapjuk e-mailen, vagy telefonos applikáció segítségével a Katolikus Egyház Katekizmusának egy-egy rövid szakaszát. Így egy év alatt elolvashatjuk és megismerhetjük katolikus hitünk alapdokumentumát és a megszerzett, elmélyített tudással sokkal magabiztosabban, határozottabban és bátrabban képviselhetjük az Krisztus Urunkat a világban. Erre nekünk is és a világnak is nagy szüksége van. Innen tölthető le: https://www.iec2020.hu/hu/KEK365NEK

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...