2020. november 2., hétfő

94. A hit és a szeretet kapcsolata

 


"Mi lehetetlen annak, aki hisz, vagy mi nehéz annak, aki szeret?” (Balduin canterburyi érsek)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

A XII. század második felében élt angol érsek így bátorít minket is, közel ezer évvel később élő hittestvéreit. Összefüggésbe hozza a hitet és a szeretetet Isten szavával, annak legmagasabb fokával, Isten Igéjével, Aki nem más, mit a mi Urunk Jézus Krisztus. „Isten szava eleven, átható, és minden kétélű kardnál élesebb (Zsid 4, 12), amikor hittel és szeretettel fogadják.”

Jézus az Úr, Ő legyőzi a gonoszt és megvédi mindazokat, akik Őt hittel és szerettel fogadják. A hitünk az a szándék és akarat, ami Jézus védelme alá visz minket, ezen az úton pedig a remény táplál, az Őbenne való bizalom. Kiben másban bízhatnánk, mint Aki maga az Igazság és az örök boldog Élet, és Aki maga az Út, ami önmagához vezet? Kiben remélhetnénk, mint abban, Aki az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, Isten, Aki minden mindenben?

Ha ez a hit és remény megvan bennünk és egyre növekszi, akkor tud a leginkább kibontakozni bennünk és körülöttünk a szeretet. Feladatunk, küldetésünk, hogy másokban is felcsillantsuk a reményt, ami begyújtja a hitet és felizzítja, ébren tartja, növeli. Ez persze nem a magunk erejéből megy, hanem a Szentlélek tüze az eredendő ok, Ő kelti és táplálja. Ezen az úton járva, karitász tevékenységünkkel ezt a tüzet visszük el, mely a kihült, néha sajnos jéggé fagyott kőszíveket is meg tudja olvasztani. Ezáltal a mi hitünk is növekszik és a szeretet pedig nő a világban.

Ez a folyamat az, ami végülis véghez viszi Isten művét, a szeretet végső győzelmét, ami beteljesíti minden ember legfőbb belső vágyát, amit meg sem tudunk fogalmazni, ki sem tudunk mondani. Csak a szeretet tudja legyőzni a gonoszt, csak a szeretet tud boldoggá tenni, csak a szeretet éltet, csak a szeretet az, ami örökre megmarad. Tehát csak a szeretet az, aminek értelme van, minden értelmes munka, tevékenység iránya a szeretet kimutatása, az abban való kibontakozás. A hisz ebben, hisz a Szeretet végső győzelmében, az máris nyertes, de mindenki más veszít. Mi pedig győzünk, mert az Úr győzött.

Ha hiszünk, akkor a mi szavunk is átható, éles lesz és célba talál, hiszen Isten szavát közvetítjük. De ne feledjük: Isten szava a szeretet szava, ilyen szeretettel kell beszélnünk és végeznünk munkánkat. Ha hiszünk, akkor semmi sem lehetetlen számunkra, hiszen Jézussal végezzük szolgálatunkat, ha szeretünk, akkor semmi sem lehet nehéz, semmilyen fáradság nem gátolhat meg minket, hogy megmentsük a lelkeket, még a jégszívűeket is, akik hasonlók a holt lelkekhez, akiknek nincsen hitük, reményük és ezért a szeretet nem tud kibontakozni bennük. Ezért és csak ezért érdemes élni, érdemes hinni és szeretni!

 

Hirdetések:

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban november 10-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden hónap első hétfőjén 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Első szentmise: 2020. nov. 2-án hétfőn, halottak napján  15.30-kor lesz, amikor miseszándék: elhunyt karitász munkatársakért, önkéntesekért, ellátottakért és családtagjaikért.

·         A november 7. szombatra tervezett Főegyházmegyei Karitász Lelkinap helyett, a vírushelyzet miatt, kisebb létszámmal (max. 80 fő) KONFERENCIABESZÉDDEL tart szentmisét főtisztelendő Dr. Laurinyecz Mihály atya, morálteológus. A szentmise után agapét rendezünk. A programot a hatályos Covid 19 intézkedéseket betartva rendezzük meg. Szentmise kezdete: 10 óra. Helyszín: Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templom, agapé a földszinti előadóteremben. Részvételi szándékot a karitász csoportvezetőnél kell jelezni, ők a regióvezetőnek jelzik, akik pedig nekünk.

·         A Szent Erzsébet kenyerek november 21-én szombaton reggel érkeznek. Az elosztási, kiosztási helyekről hamarosan tájékoztatást adnunk.

·         MINDENKI FIGYELMÉBE AJÁNLOM! Lehetőség van feliratkozni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület keretében arra, hogy minden nap megkapjuk e-mailen, vagy telefonos applikáció segítségével a Katolikus Egyház Katekizmusának egy-egy rövid szakaszát. Így egy év alatt elolvashatjuk és megismerhetjük katolikus hitünk alapdokumentumát és a megszerzett, elmélyített tudással sokkal magabiztosabban, határozottabban és bátrabban képviselhetjük az Krisztus Urunkat a világban. Erre nekünk is és a világnak is nagy szüksége van. Innen tölthető le: https://www.iec2020.hu/hu/KEK365NEK

·         Folyamatban vannak a központi segélyprogramok, melyek minden rászorulónak elérhetők a plébániák karitászcsoportjain kersztül: LAK6, pelenka, gyógyszer program. A LAK6 programra vonatkozó igények benyújtási határideje október 31.

·         Október 15. szerdáig kérjük a régióvezetőktől, hjogy adják meg nekünk, hogy az egyes plébániai karitászcsoportok idén mennyi Szent Erzsébet kenyeret és mennyi gyertyát kérnek (az Egymillió csillag a szegényekért akcióhoz).

·         Kiküldtük a régióvezetőkön keresztül a Gyermekek a gyermekekért karácsonyi ajándékozási programunk tájékoztatóját, melyre a válaszokat november 20-ig várjuk.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkozpont.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...