2019. december 10., kedd

58. Szent Miklós püspök


„Gyermekeim! Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal!" (1 Jn 3,18)

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Kiegészítő gondolatként és karitász-példaként említem meg, hogy Szent Miklós püspök a szerető, áldozatos, következetes, kitartóan hűséges szolgálata mellet, azzal teljesen összhangban tett tanúságot az Igazságról, azaz Jézusról, magáról az Istenről, aki az abszolút igazodási pont. Úgy tudott szeretni, hogy nem tolakodott, titokban, éjszaka, akár kéményen át adta a lelkeket megmentő ajándékokat, úgy, ahogy mi karitászosok is szeretünk a háttérben meghúzódva jót tenni. https://archiv.katolikus.hu/szentek/1206.html

Ez jellemzi a mi karitászos lelkületünket. A szeretet cselekedeteivel nem szeretünk hivalkodni, nem szeretjük, ha nyíltan dicsérnek minket, de szeretjük látni a jótetteink eredményét, azt, ahogy a tevékeny szeretet szolgálatával, a tárgyi adományokkal reményt, jövőt adunk testvéreinknek, felebarátainknak. Sokat kell persze tanulnunk, hogy okosan szeressünk, hogy az adományok, ajándékok, szolgálataink közvetítésével ténylegesen az emberek javát, az üdvösségüket segítsük.
Ebben a nehéz feladatban is számíthatunk Mikós püspök, közbenjárására, példája bátorságot, erőt ad nekünk is. Merthogy különösen igaz rá a mottó, hogy nem csak jótettekkel, hanem igazsággal is szeretett. Nem nagyon ismert történelmi adat róla, hogy Krisztusért és ilyen módon az Igazságért határozottan kiállt. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése (303-311) idején börtönbe került, vállalta a halálveszélyt. Isten azonban nem a vértanúságra szánta (közel ötven évig volt Myra város püspöke), hanem életben maradt, és részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. Anekdotakén maradt ránk, hogy Jézus Istennel való egylényegűségéről szóló vita hevében Miklós állítólag felpofozta vitapartnerét, az ariánus eretnekségnek nevet adó Ariust.
Természetesen senkit sem buzdítok az agresszivitásra, de az elkötelezettséget, a hűséget, a sziklaszilárd hitet, a határozott kiállást az Igazságért összhangba hozhatjuk a szeretet cselekedeteivel. Sőt, a karitászmunkánk – főleg közösségben – alapot, bátorságot ad ahhoz, hogy az igazságot képviseljük a világban. Lámpások legyünk a sötétségben, iránymutatók a káoszban.
Elérkezett az óra, Isten igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát. (vö Jn 4,23). Tehát mindkettő fontos és egymást kiegészíti. Az imádságos lélek erőt kap a Szentlélektől, hogy megtegye az igaz tetteket és tanúságot tegyen az Igazságról, Istenről tetteivel, szavaival. Bátran engedjük át magunkat a Lélek indításainak az Igazság fegyverzetében, nagy türelemmel és hozzáértéssel. (vö 2 Tim 4,2)

Hirdetések:
·         Karitász Lelkiségi Hittan következő alkalma januárban lesz. A napokat később tudom megírni, a helyszín változik. A hittan a Teréz anya teremben lesz (Belvárosi Főplébánia Karitász terme) 9-én hétfőn 16.30 órakor. Az új helyszín: Budapest, V. ker. Apáczai Csere János utca 5. hátsó lépcsőhát, I. emelet, (lift nincs), kapucsengő: 35.
·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban december 11-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.
·         A karitász műsorok a Mária Rádióban itt érhetők el: https://hangtar.mariaradio.hu/Tevekeny_Szeretet

Csorba Gábor
állandó diakónus, karitászigazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...