2019. április 18., csütörtök

25. Húsvét előtt


„Legyen tiszta a lélek, tiszta a gondolat, mert tiszta az áldozat is” (Aranyszájú Szent János)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Eljött az óra Jézus számára, hogy beteljesítse Atyja akaratát, meghozza a végső áldozatot miérettünk. Az Isten Fia emberré lesz, majd halálra adja magát azért, hogy nekünk életünk legyen és osztozzunk az isteni örök életben, boldogságban. „Betegsége, a mi gyógyulásunk / Rút halála legyőzi halálunk” (Nagycsütörtöki virrasztó imaóra énekválasza)
 
Húsvét titkát kifejteni egy egész emberiség-történet sem elegendő, húsvét titkát megérteni, pedig egy egész élet is kevés. Mégis befogadható a szív akaratával, a hit erősségével és a gyermeki lelkülettel. Ez a három fogalom egyben tartja mindannyiunk személyét, érdemes átgondolnunk, hogy ezen három tényezőből melyik illik ránk a leginkább és melyik az, amiben gyengébbek vagyunk.
Mennyire adjuk át magunkat Isten akaratának, a jótetteknek, a tanúságtételnek, mennyire vagyunk készek mindent odaadni Jézusnak, milyen mértékben vagyunk készek az áldozathozatalra? Mennyire vagyunk szabadok? – ez a szív akarata.
Mennyire bízunk Jézusban, a Szűzanyában, mennyire bízunk abban, hogy Isten gondviselő szeretete a valódi és végső megoldása az életünknek? Mennyire élünk már inkább odaát, a reményben és mennyire vagyunk még földhözragadtak? – ez a hit erőssége.
Mennyire vagyunk gyermeki lelkületűek? Merünk-e teljesen az Úrra hagyatkozni, vagy van még egy saját ’B’ tervünk? Merünk-e örülni, merünk-e boldogok lenne, mégha szomorúak is vagyunk néha? – ez a gyermeki lelkület.
A Szent Három Napban, ami egybe sűríti mind az üdvösségtörténetet, mind a mi személyes életünket, adjuk át magunkat a liturgikus események szépségének, érzelmeinek, hitbeli mélységeinek, a kegyelmeinek!
Külön kérem, hogy papjainkért, püspökeinkért is ajánljuk fel a Húsvét kegyelmeit, hiszen ők azok, akik megjelenítik számunkra a szentségeket, melyek nélkül elhalna a lelkünk, ők azok, akik puszta létükkel, prófétai jelként hordozzák Krisztus arcát és nyújtanak betekintést Isten országába – és mindezt úgy, hogy közben ők maguk is, mint minden ember, küzdenek a saját nehézségeikkel. Papság nélkül Egyház sem lenne, Egyház nélkül Karitász sem lenne.
Mindnyájan megosztottak vagyunk és az egyik legszebb karitász feladat, segíteni az atyákat szerető gondoskodással, odafigyeléssel, előzékenységgel, jószóval, jótettekkel és imádsággal. Úgy, ahogy Jézus körül az asszonyok szeretete táplálta, erősítette az Urat abban, hogy véghez vigye küldetését. A Szent Három Napban, a Krizmaszentelési miséhez kapcsolódva különösen imádkozzunk értük, az év többi napján pedig vegyük körül őket tevékeny szeretettel.
Ezúton is köszönöm kedves Atyáknak jelenlétüket az Egyházban, köszönöm, hogy segítik az Egyház szeretetszolgálatát, a Karitászt! Készüljünk tiszta lélekkel, szentgyónással, megváltásunk titkainak ünneplésével a Húsvétra szeretetegységben!

Csorba Gábor
állandó diakónus, igazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...