2021. október 10., vasárnap

136. Mária a történelem alakítója

 


  „Szent Fiadat, Boldogasszony, kérd e népért, / győzelemmel verje vissza ellenségét, / rabságának vesse végét, / adja neki égen-földön üdvösségét.” (Népének a XVII. századból)

 

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Október Szűz Mária hónapja, ahogy a május is. Májusban a lorettói litánia imádság kerül előtérbe, amiben dicsőítjük és kérjük a Szent Szűzet, megváltónk édesanyját, a mi mennyei édesanyánkat, október a rózsafüzér hónapja. Ahogy a Boldogságos Szűzanya folyamatos közbenjárása Szent Fiánál, szüntelen buzdítása felénk, hogy tarsunk ki hűséggel a szeretetben mindhalálig, ahogy az Ő Fia is mindenét értünk adta, ahogy folyamatos kérése és intelme, hogy tegyük azt, amit az Úr mond (vö. Jn 2,5 – a Kánai mennyegző), formálja bensőnket, segít a Isten kegyelmének befogadásában, úgy rajtunk keresztül befolyásolja, alakítja a történelmet is, életünk és környezetünk sorsának alakulását.

Isten nyilvánvalóan nem közömbös, nem semleges világnézetileg – ez teljesen abszurd és paradox lenne, hiszen van célja a teremtésnek, van szándéka, akarata velünk kapcsolatban, ami nem más, mint a szeretet győzelme, az hogy mindenki szentségben és igazságban éljen, teljes és örök szeretetközösségben egymással és Ővele, aki maga a Szeretet. Ő sem ad és nem is adhat mást, mint az Ő lényege, ebből következik, hogy mindazok, akik Vele közösségben vannak, nem lehetnek közömbösek sem egymás felé, sem a történelem, sem az emberi, a társadalmi, a nemzeti sorsok alakulása irányában.

Szűzanyánk szerepe kimagasló az üdvösségtörténet alakulásában, a szentírás végig kapcsolatba vonja Mária üdvösségre segítő tetteit földi életében és az egyházi hagyományon, valamint a személyes tapaszatalatainkon keresztül. Nekünk is segít életünk zarándokútján. A bűnbeesés ÉVA-ja AVÉ-ra fordult Mária igenjében, ami megmutatja, hogy nincs elveszett élet, nincs olyan helyzet, amiből ne lehessen jól kijönni, ne lehessen hátat fordítani a rossznak, a bűnnek és Isten felé fordulni, megtérni. Amíg élek, remélek – Dum spiro spero. Mária példája, bíztatása, a kegyelmek kieszközlése Szent Fiánál éppen ezt a muníciót, fegyvert adja a kezünkbe, a szívünkbe, hogy mi is beálljunk a szeretet győzelmének harcába a világ és a saját bűneink, gyarló természetünk ellen.

Mária tehát a mi sorsunk, de a világ sorsának is az irányítója lehet, erről már tanúbizonyságot tett. 450 évvel ezelőtt, 1571. október 7-én a lepantói ütközetben a Szent Liga, a katolikus hajóflotta győzelmét a törökök felett Szent V. Piusz pápa Rózsafüzér Királynőjének tulajdonította és előírta emléknapját erre a napra. Október 8-án ünnepeljük Magyarok Nagyasszonyát Szent István király felajánlása alapján, mind a mai napig és az idők végezetéig. Sorolhatnánk még a személyes és a történelmi eseményeket, melyek a Boldogságos Szűzanya történelmi segítségeit jelentették. Ide tartozik a Szent II. János Pál pápa elleni merényletkor a pisztolygolyó, melyet a szentatya nyilatkozata szerint a Szent Szűz térített el, hogy ne üssön halálos sebet.

De gondoljunk saját életünkre is, vagy ha még ezt nem tettük, idézzük fel, hogy mit köszönhetünk Isten kegyelmének a Szűzanya által. Szent Bernát apát és a többi szent is buzdít, és Mária énekeink is ezt teszik, hogy éljünk a Boldogságos Szűzanya segítségével. Ebben a rózsafüzérnek kiemelt szerepe van. Imádkozzuk hittel, örömmel, bizalommal, teljes önátadással – és meglátjuk, milyen nagy mértékben formál át minket Isten vágya, akarata szerinti gyermekké, olyanná, aki feltétlenül, kitartóan bízik Isten gondviselésében. Éppen a hitünk megerősítésével fogjuk tudni a kegyelmeket befogadni, aktivizálni és ezáltal formálni magunkat, környezetünket, életünket és így a világ folyását is. Óriási, végtelen kegyelemkapacitás áll rendelkezésre a Jó Istenől, Aki alig várja, hogy használjuk és tegyünk tanúságot Róla, hogy minden ember boldog legyen a földön és a mennyben. A földi történelem az üdvösségtörténet része, amit mi is alakítunk. Rajtunk múlik a világ sorsa és a mi sorsunk. Nagy a felelősség, nagy a küzdelem és nagy lesz a győzelem is. Szűz Mária magyarok nagyasszonya, keresztények segítsége, könyörögj érettünk!

 

Hirdetések:

·         Ma kapta meg a Caritas Hungarica díjat négy önkéntesünk az egyházmegyénkből: Molnárné Bécsi Margit (Bajóti Szent Simon és Júda plébánia), Rendek Józsefné Ani (Tardosi Szent Mária Magdolna plébánia), Csaba Jánosné Judit (Budapest-Erzsébetvárosi Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia), Varga Jánosné Prokopp Rózsa (Budapest-Mátyásföldi Szent József plébánia). Köszönet nekik áldozatos munkájukért.

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban október 27-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya minden első hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért. A következő alkalom november 8-án lesz. (mivel november 1. főünnep és hétfő, így azt kérjük, hogy minkebki a saját templomába, közösségébe menjen ünnepelni).

 



Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Iroda: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...