2021. február 15., hétfő

108. Gyengeségeinket Ő hordozta

 


„Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis Istentől megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott.. (Iz 53,4)


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Bár a betegség, a halál, mind az emberiség áteredő bűnéből és személyes bűneinkből fakad, Isten mégis, ezt a rosszat is a javunkra fordítja. Éppen Jézuban nyer értelmet minden szenvedés, mert Ő a fájdalmak férfia, Istennek Báránya (vö. Iz 53,3) szenvedte el helyettünk és értünk a legnagyobb fokú szenvedést.

Aki Jézussal együtt szenved, annak Jézus is tud segíteni. Annak ugyanaz a sorsa, mint az Úrnak volt. A teljes ráhagyatkozás Isten gondviselő szeretetére, arra, hogy elfogadjuk Isten kezéből még a halált is, az hogy elfogadjuk, hogy Isten nem oka, nem okozója, csak megengedője a bűnnek és az ebből fakadó szenvedésnek és halálnak, ígéri és biztosítja mindannyiunk számára Jézus sorsában való részesedést.

Jézus pedig nem elpusztult, hanem feltámadt és örökké él. Krisztus urunk a szendvedést engesztelésűl a bűneinkért és a világ bűneiért, a mi örök életünkért vállalta. Alá szállt a pokolra, hogy megnyissa annak kapuját és így egyetemes üdvözítőként térben és időben minden ember számára megnyitotta Isten országát.

Ő nem esett bűnbe, mint mi, Ő nem volt bűnös, mint mi. Mégis Ő azonosult a bűnnel, bűnné, átokká lett értünk (vö. Gal 3,13). Ezt csak Isten tudja megtenni, ember nem. Mi lehetünk bűnösök, és vagyunk is, de nem lehetünk bűnné, mert az számunkra tényleg a pusztulást jelentené. Isten ezt nem engedi. Jézus éppen azzal győzte le a sátánt, a gonosz lelket, azt, aki a mi teljes és végleges halálunkat, pusztulásunkat akarja, hogy mindezeket vállalta. Szoros egységben Atyjával, a Szentháromság egységében volt az utolsó lehelletéig, ebből az erőből, a szeretet végtelen erejéből táplálkozott mindaddig, amíg ki nem mondta az utolsó szót: „Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?” (Mt 27,46)

Amint kimondta, meghalt. Elsötétült az ég, földrengés volt, megrengett a világ. Kettéhasadt a templom függönye. Jézus átszakította a gátat az alvilág és a menny között. Azzal, hogy volt ereje teljesen kiüresíteni önmagát, elszakadni mennyei Atyjától, éppen azzal vitte végbe a megváltás művét. A teljes ráhagyatkozás jutalma pedig a mennyei Atya igazolása volt a feltámadásben. Éppen ez az igazolás vár ránk is.

A mennyei Atya, Fiában, Jézus Krisztusban hozza meg nekünk is a feltámadást. Ez a mi jövőképünk, reményünk és örömünk. Ezt még a betgeség és más szenvedés sem tudja tőlünk elvenni. Jézus minden sznevedésben velünk van. Kérjük Őt, fohászkodjunk bátran! Mennél többet kérünk, annál többet kapunk.

Ezt a belső, hitből fakadó erőt adjuk át másoknak is, beteg szeretteinknek, gondozottjainknak, karitász szolgálatunk során minden betegnek, akikkel találkozunk és gondjukat viseljük, segítünk neki. Ezzel a belső, átütő hittel segítsük, erősítsük az ápolókat, nővéreket, orvosokat, mindazokat, akik enélkül bele fáradhatnak szent szolgálatuka. Mert a betegek szolgálata, szent szolgálat, hiszen Krisztus van jelen minden betegben (ahogy ez Árpád-házi Szent Erzsébet legendájában is megnyilvánult). A Boldogságos Szűzannya a betegek gyógyítója, Árpád-házi Szent Erzsébet ( https://archiv.katolikus.hu/szentek/1119.html ), Istenes Szent János ( https://archiv.katolikus.hu/szentek/0308.html ), Lellesi Szent Kamill ( https://archiv.katolikus.hu/szentek/0714.html ) mind,  mind segítenek nekünk is és másoknak is a szenvedésben – kérjük őket hittel és bizalommal!

 

·         Február 13-án szombaton 16.00 – 17.30 óra között Dr. Laurinyecz Mihály morál teológus professzor atya tart nekünk ON-LINE lelki előadást a Betegek világnapja alkalmából

·         A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban február 17-én hamvazószerdán 10.50 órakor kezdődik.

·         Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://www.mariaradio.hu/musor/4814/Tevekeny_Szeretet

·         Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu , https://www.facebook.com/Szent-Erzs%C3%A9bet-Karit%C3%A1sz-K%C3%B6zpont-272892942722531

·         Nagyböjt első péntekén, február 19-én 15 órai kezdettel Lindmayer Ferenc állandó diakónus, a Budapest-Terézvárosi Szent Család plébánia karitász csoportvezetője KERESZTUTAT vezet a Budapest III. ker. Kórház utca 37. szám alatti Szent József Ház templomában. Kérünk előzetes regisztrációt a részvételhez, mert a közös imádságot a járványügyi intézkedések betartása mellett fogjuk végezni.

·         A Szent Erzsébet Karitász Központ kérésére főtisztelendő Feldhoffer Antal plébános atya 2021. március 1-én hétfőn 15.30-kor karitász szentmisét mutat be a 1035 Budapest, III. ker. Kórház u. 37. szám alatti Szent József templomban. Miseszándék: élő és elhunyt karitászosokért.

 

Csorba Gábor

állandó diakónus, karitász igazgató

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szent Erzsébet Karitász Központ

Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.

Telefon: +36-1-351-1977

Mobil: +36-30-592-1483

E-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

Honlap: www.karitaszkp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...