2019. szeptember 22., vasárnap

47. Folyamatos újjászületés

        " Jézus látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: Kövess   engem!”(Mt 9,9)

              Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
Szent Máté apostol és evangélista ünnepe van ma. Máté meghívásának, életének a példája is megmutatja, hogy az Úr senkiről nem mond le, a pénzéhes vámosról sem. Sőt, éppen a rosszból hozza ki a legjobbat. „Lám, mennyire szükséges volt Ádám vétke, hogy Krisztus legyen váltságának díja! Ó szerencsés vétek, hogy ilyen hatalmas és fölséges Megváltót kívánt és érdemelt!” (Exultet, Húsvéti örömének). Ha Jézus senkiről nem mond le, akkor mi sem tehetünk másként.
Jézus mindenkinek felkínálja az Ő és a Szent Lelke kegyelmét, de a mi feladatunk, hogy segítsük embertársainkat ahhoz, hogy azt el tudják fogadni. Nem mi adjuk a kegyelmet, nem mi vagyunk a szeretet és a megváltás forrása, de hordozói, az átadói azonban lehetünk és karitászosként vállalt kötelességünk is.
Gondoljunk bele! Máté megtérése újrakezdés, valóságos újjáteremtés. Nézzük meg a párhuzamot Michalengelo: Teremtés c. freskója és Caravaggio: Máté meghívása c. festménye között! Ugyanaz a kézmozdulat teremt, kiválaszt, meghív és küld. Ugyanaz a Lélek, Aki a világot létre hívta, teremtette az embert és adja a keresztség, a bűnbocsánat szentségét (az újrakezdés szentségét), adja nekünk az Oltáriszentséget és végül – ahogy Jézust az Atya – minket is feltámaszt az örök életre, az üdvösségre.
A keresztség, a megtérés, valóságos újjászületés, a lélek újrateremtése. Ahogy Jézus az új Ádám, mi is Mátéval újjászülethetünk és ebbe az újjászületésbe bevonhatjuk felebarátainkat is. Karitászosként, a mi folyamatos újrakezdésünkből fakadjon a missziós küldetés, a megtérés és a közös győzelem öröme!
adam 2 (2)


mt megteres norm (2)
Hirdetések:
·         Szeptember 22-én vasárnap a 8.34 perckor kezdődő és a Duna Televízióban sorra kerülő Katolikus Krónika című adásában 8 perces összeállítás lesz egyházmegyénk karitász munkájáról a Soroksári, a Rákosligeti és a Kispesti csoportokban. https://www.mediaklikk.hu/musorujsag/
·         Karitász Lelkiségi Hittan indul szeptember 23-án hétfőn (lásd melléklet).
·         Október 2-án szerdán indul a Mária Rádióban a kétheti rendszerességgel a karitász műsor a Szent Erzsébet Karitász Központ vezetésével.

Csorba Gábor
állandó diakónus, karitászigazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...