2019. augusztus 5., hétfő

40. Előbb szeretett minket


„Azért szeretjük Őt, mert előbb szeretett minket.” 1 Jn 4,19


Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!
A szeretet, a caritas (Isten szeretete) a legnagyobb misztérium (olyan titok, melynek megfejtéséhez az emberi értelem sosem érhet fel). Csak azért tudunk róla, mert Isten akarja, hogy tudjunk róla. Éppen azért, mert Ő maga a Szeretet, így mutatja meg magát nekünk.
Logikus, hogy előbb szeretett minket Az, Aki előbb volt, mint bármi és bárki, hiszen Ő maga a Teremtő. És az Ő tevékeny, teremtő és megváltó szeretete maga a CARITAS, akiben mi is munkálkodhatunk, szolgálhatunk. Kell-e ennél nagyobb, szebb, magasztosabb hivatás?
Éppen ezért hálásak lehetünk, hogy a karitászban munkálkodhatunk, bontakoztathatjuk ki képességeinket, melyeket Tőle kaptunk. Azzal háláljuk meg, azzal mutatjuk ki viszont szeretetünket, hogy mosolyogva, szeretetteljesen (a Szeretet Lelkével átitatva) kitartóan, hűségesen végezzük önként vállalt karitászmunkánkat.
Nehogy azt gondoljuk, hogy mi teszünk szívességet Istennek! Neki nincs szüksége a mi szeretetünkre, de annyira szeret, hogy ebben az egyetlen és örök értékben akar minket részesíteni. Neki elég a Szentháromságos szeretetközösség, minden más miértünk van. Szeretetből annyira megalázkodott, hogy emberré lett, adóságunkat lerótta helyettünk, hogy mi a lehető legszorosabban, Vele eggyé válva (az Eucharisztiában már itt a földön és életünk végén pedig a Mennyben) részesedjünk az Ő örökké boldog életében.
Ehhez képest minden más értéktelen, mert elmúló. Pontosabban, a földi, anyagi dolgoknak csak annyiban van értékük, amennyiben az egyetlen örök értéket, a szeretetet szolgálják. Nehéz, de szükséges a küldetésünk betöltéséhez az, hogy az embereknek, a rászorulóknak segítsünk felismerni a Szeretetet az adományokban, szolgálatainkban és hálát érezzenek, viszonozni akarják Istennek (ne nekünk). Isten minket, embereket, ezen belül a karitászosokat azzal bízott meg, hogy mi képviseljük Őt a világban, az Ő szeretetét mi mutassuk meg. A mi szeretetünk tehát ébressze fel a viszontszeretet mindazokban, akikkel találkozunk, akikkel foglalkozunk. Nem a magunk nevében, hanem Krisztus nevében, az Ő Egyházának nevében cselekszünk. Ehhez kérjük a Szentlélek, a Szeretet Lelkének az ajándékait! Meg is kapjuk.

AUGUSZTUS 20-ÁN 16 ÓRAKOR TALÁLKOZUNK A SAS UTCA – ZRÍNYI UTCA SARKÁN, HOGY EGYÜTT VONULHASSUNK BE A SZEKTORUNKBA, VEHESSÜNK RÉSZT AZ ÜNNEPI SZENTMISÉN ÉS KÖRMENETEN. FOGLALUNK ÜLŐHELYEKET IS KORLÁTOZOTT SZÁMBAN. TOVÁBBI RÉSZLETEK A PLÉBÁNIAI KARITÁSZ CSOPORTVEZETŐKTŐL ÉS A RÉGIÓVEZETŐKTŐL TUDHATÓK MEG! SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT, RÉSZVÉTELÜKET JELEZZÉK A CSOPORTVEZETŐNEK!

Csorba Gábor
állandó diakónus, karitászigazgató
Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Szent Erzsébet Karitász Központ
Székhely: 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. félemelet 1.
Telefon: +36-1-351-1977
Mobil: +36-30-592-1483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

160. Életünk legyen hálaadás!

  „ Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert irgalmassága örökkévaló.” (1Krón 16,34)   Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az ...